Vesti bune pentru sute de elevi vasluieni! Ministerul Educatiei va deconta naveta pe distante mai mari de 50 de km

PROPUNERE… Ministerul Educatiei vine cu vesti bune pentru sute de elevi navetisti. Printr-un proiect de ordonantã de urgentã, Ministerul propune noi mãsuri care sã vinã în sprijinul elevilor. Una dintre mãsuri vorbeste despre gratuitate pentru elevii din învãtãmântul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de pânã la 26 de ani, pentru serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum si transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna urmãtoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi scolarizati în localitatea de domiciliu.

Ordonanta de Urgentã spune si cã elevilor li se deconteazã cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu si localitatea unde sunt scolarizati, pe durata cursurilor scolare, din bugetul Ministerului Educatiei, prin unitãtile de învãtãmânt unde sunt scolarizati. Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdã li se asigurã decontarea sumei ce reprezintã contravaloarea a 8 cãlãtorii dus-întors pe semestru.

Un alt element de noutate este decontarea cheltuielilor de transport si pentru distante mai mari de 50 de km. Astfel, în situatia în care elevii se deplaseazã de la domiciliu cãtre unitatea de învãtãmânt la distante mai mari de 50 km beneficiazã de decontarea sumei aferente distantei de 50 km, sumã cãreia i se adaugã 1 leu/km/lunã.

Operatorii de transport rutier vor avea obligatia sã emitã documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime/kilometru/lunã si sã asigure transportul rutier al elevilor. În acest sens, s-a stabilit faptul cã autoritãtile de reglementare în domeniul asigurãrii transportului vor stabili normele de aplicare si de monitorizare a modului în care operatorii de transport rutier vor respecta noile prevederi legale.

Sumele de bani de care urmeazã sã beneficieze elevii, acordate în avans/lunã, calculate în functie de distanta de la domiciliu la unitatea de învãtãmânt preuniversitar, pornesc de la 30 de lei pentru 3 km si ajung la 171 de lei pentru 50 de km.

Ministerul Educatiei a mai propus ca elevii din învãtãmântul preuniversitar acreditat/autorizat, precum si elevii etnici români din afara granitelor tãrii, bursieri ai statului român, sã beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operã, de film si la alte manifestãri culturale si sportive, organizate de institutii publice.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: