Județul Vaslui, zero șanse de viitor! ”Nu avem nicio șansă de dezvoltare: infrastructură nu avem, lobby-ul nostru parlamentar nu există”, spune ing. Dan Hurduc, vicepreședintele CCIA Vaslui

Recent, la Vaslui a fost o întâlnire a mediului de afaceri cu parlamentarii și autoritățile locale, în vederea găsirii de soluții pentru ca județul să iasă din criza în care se află de mulți ani. Deși au fost invitați toți cei 10 parlamentari de Vaslui, unul singur, de la AUR, a dat curs invitației.

Printre vorbitori s-a numărat și inginerul Dan Hurduc, manager general al Evel-H, vicepreședinte al Camerei de Comerț județene, viitorul președinte – de la 1 iulie – al Clubului Fermierilor din România. Un specialist care cunoaște în detaliu mecanismele de funcționare românești și europene și care a spus lucrurilor pe nume.

Ce bani va primi județul Vaslui prin PNRR? Cum să-ți vinzi marfa cu profit, câtă vreme nu ai infrastructură? Se va investi în educație? De ce nu au ajuns toți parlamentarii de Vaslui la întâlnirea cu mediul de afaceri? Sunt câteva din subiectele pe care ing. Hurduc le-a atins în expunerea sa.

”Era mai important dacă aveam și parlamentari cu noi. Acum, practic, vorbim între noi. Noi cunoaștem problemele și nu vom rezolva nimic.

Suntem în regiunea Nord-Est, cea mai slab dezvoltată din România și a doua din Uniunea Europeană. Pentru noi, antreprenorii din această regiune este foarte greu să ne menținem competitivitatea comparativ cu ceilalți.

În această zonă sunt foarte mulți bugetari, în comparație cu numărul antreprenorilor. Ca și investitori, în zona noastră, cei mai mulți sunt din retail, care extrag numerarul din zonă. Practic, puținul numerar pe care-l introducem noi pe piață este extras. Noi nu avem firme puternice în zonă, cu tehnologie și este foarte greu să concurăm la nivelul pieței UE.

Singurul nostru potențial de dezvoltare sunt fondurile europene. Dacă ar fi fost prezenți și domnii parlamentari prezenți aș fi vrut să le adresez o rugăminte, legată de PNRR, deși acesta este, deocamdată, dezbătut și nu aprobat dar, probabil, într-un final, va fi aprobat.

Sunt 30 de miliarde de euro în acest program. Dacă îl împărțim la numărul de județe și la populație, ar trebui să intre câteva sute de milioane de euro în județ. Așa ar fi logic.

Dar, dacă toți banii vor pleca, pentru dezvoltare, în județele din Vestul țării și în orașele cu mai mare potențial, vom rămâne la același nivel. Plus, infrastructură nu avem. Acest lucru se traduce prin costuri suplimentare pentru a ne plasa mărfurile. Pe procesare, nu avem o aglomerare urbană mare și o populație cu potențial ridicat, să reușim să ne vindem mărfurile. Atunci, nu putem face profit. Deci, singura șansă de dezvoltare și echilibrare ar fi fondurile europene”, a spus viitorul președinte al Clubului Fermierilor Români.

”Parlamentarii noștri sunt într-o continuă campanie electorală. Am dori să ne susțină, nu să se certe între ei”

”Aș vrea să întreb parlamentarii de Vaslui care este lobby-ul nostru guvernamental și cum pot să aducă cei 6-700 de milioane de euro care, normal ar reveni județului Vaslui prin PNRR, pentru lucrări de investiții și dezvoltare pentru ca și noi, firmele, să accesăm acești bani.

Dacă dvs nu veți face ceea ce trebuie, ne vom trezi ca, peste două sau trei luni de zile, investițiile prin PNRR în Vaslui să fie aproape egale cu zero.

Atunci care este șansa antreprenorilor să se dezvolte? În condițiile în care mediul de afaceri este rarefiat și instituțile bugetare supradimensionate, atunci și instituțiile de control sunt supradimensionate, astfel încât cei câțiva antreprenori pot fi controlați în fiecare săptămână. Nu spunem că lucrurile se întâmplă așa, dar ideea este că și controlul ar trebui să se facă mai mult preventiv.

Noi nu avem nici o șansă de dezvoltare: infrastructură nu avem, lobby-ul nostru parlamentar nu există. Parlamentarii, fie de la guvernare, fie din opoziție, sunt într-o continuă campanie electorală.

Noi, antreprenorii am vrea ca parlamentarii care reprezintă județul Vaslui să ne susțină, și nu să se certe între ei. Să meargă să facă lobby la Primul Ministru, la ministrul Fondurilor Europene și să vedem și noi care sunt proiectele pentru județul Vaslui. Avem 4 miliarde de euro prinse în PNRR pentru educație.

Aș vrea să știu, la nivelul ISJ, care sunt proiectele care vor veni în județul Vaslui? Da, bani pentru educație, în județul Vaslui, nu vin, în infrastructură nu vin, în agricultură, în zona Moldovei, avem limitări.

Județul Vaslui este cel mai puțin plouat județ din România. Procesare nu putem să facem, să ajungem la București, nu avem autostradă, produsele noastre procesate, prin transport, capătă un cost în plus și nu putem fi competitivi.

Parlamentarii noștri ar trebui să ne susțină, dar acest lucru nu se întâmplă și vorbim singuri, între noi, degeaba. Nici Instituția Prefectului nu ne-a onorat cu prezența, atunci, noi cui să ne adresăm? Cine ne reprezintă pe noi și cine ne ajută pe noi? La această întâlnire noi, antreprenorii, ne-am lăsat firmele și am venit, dar parlamentarii, care sunt un soi de bugetari, nu au venit, mai ales că au confirmat prezența”, a mai spus omul de afaceri vasluian.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: