Safir - ceva bun pentru gratar

Sfaturi de la SAJ Vaslui, pentru perioada canicularã

Serviciul Judetean de ambulantã Vaslui vine în sprijinul populatiei cu o serie de sfaturi ce ar trebui urmate în perioada canicularã. În acest mod, ambulantierii vasluieni încearcã sã ne fereascã sã ajungem victime ale caniculei. Iatã recomandãrile acestora:

Deplasãrile sunt recomandate în primele ore ale dimineatii sau seara, pe cât posibil în zone umbrite, alterând deplasarea cu repausul, în spatii dotate cu aparate de aer conditionat (magazine, spatii publice). Evitati aglomeratiile, expunerea la soare, eforul fizic intens, între orele 11.00 – 18.00.

Purtati haine leje, subtiri, deschise la culoare, pãlãrii si ochelari de soare. Beti 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apã, sucuri naturale din frcute, ceaiuri cãldute (soc, musetel, urzici).

Mâncati frcute si legume (pepene, prune, rosii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apã) mancati echilibrat si variat, insistând pe produsele cu valoare caloricã micã. Evitati bãuturile ce contin cofeinã (cafea, ceai, cola) sau zahãr (sucuri carbogazoiase) în cantitate mare. Evitati produsele cu un continnut sporit de grãsimi, mai ales grãsime animalã. Nu consumati alcool (inclusiv bere) – vã deshidrateazã si vã transformã într-o potentialã victimã a caniculei.

Mentineti legãtura cu persoanele în vârstã (rude, vecini, persoane cu dizabilitãti) interesându-vã de starea de sãnãtate a acestora si oferitle asistentã ori de câte ori este nevoie. Nu lãsati copiii sau animalele de companie singure, în autoturisme. Cereti sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferintã, manifestat de dvs sau copilul dvs. Creati un ambient care sã nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Persoanele care suferã de diferite afectiuni îsi vor continua tratamentul, conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca în perioada canicularã sã se consulte medicul curant în vederea adaptãrii schemei terapeutice la conditiile existente. Pentru ameliorarea conditiilor la locul de muncã, se va reduce intensitatea si ritmul activitãtilor fizice, se va elterna efortul dinamic cu cel static si se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite sau ventilate corespunzãtor.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: