Episcopul Hușilor, reacție la adresa celor care-i numesc pe creștinii ortodocșii ”pupători de moaște”! ”Să-i facem să se minuneze de noi, creștinii”, spune PreaSfințitul Părinte Ignatie

Luni, 28 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba Vecerniei Mari și a Litiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte și părinți consilieri de la Centrul Eparhial, părinți protopopi și preoți din cuprinsul Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a adus în atenția celor de față pasaje din scrierile Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ce descriu atitudinea pe care ar trebui să o aibă creștinii într-o lume bulversată din punct de vedere valoric:

”Trăim într-un veac imprimat de foarte multe bulversări valorice, culturale și sociale, o lume care, așa cum spunea cineva, „vrea să își iasă din țâțâni”, o lume care vrea să întoarcă spatele lui Dumnezeu, să întoarcă spatele iubirii.

Într-o lume care are nevoie să înțeleagă credința, trebuie ca noi înșine să fim cei care pricepem rosturile acesteia.

Din păcate, nici noi, cei care avem o anumită frecvență în participarea la slujbe, nu am ajuns la măsura să dăm o mărturie inteligentă, autentică și în măsură să miște și să răstoarne niște inerții din sufletele celor care sunt departe de Biserică. Pot fi departe de credință din varii motive, unele personale, dezamăgiri, nevrednicia slujitorilor sau pur și simplu rea voință.

Chiar dacă unii ne calomniază, ne bârfesc și ne ironizează în credința noastră, numindu-ne „retrograzi”, cu „mentalitate medievală”, „pupători de moaște”, „ignoranți”, noi avem datoria de a-i determina să se apropie ca, văzând viețuirea noastră, să aibă imboldul descoperirii lui Dumnezeu.

Primii creștini ai Bisericii trăiau, într-o lume în care erau minoritari, în așa fel încât păgânii, care erau majoritari, se minunau de consecvența, de seriozitatea și responsabilitatea asumării credinței în Iisus Hristos, Cel răstignit și înviat. Păgânii spuneau: „priviți cum trăiesc creștinii!”. Aceasta ar trebui să fie adevărata predică.

Părintele Cleopa Ilie spunea că ce mai minunată predică a noastră sunt faptele.

Fiecare am întâlnit oameni despre care am auzit că sunt reticenți în ceea ce privește credința, Biserica, poate o și ironizau pe alocuri. Întâlnindu-ne, văzându-ne, descoperindu-ne, fiind sinceri, firești, mărturisindu-ne crezul fără să ne rușinăm, acele persoane vor avea, după acea întâlnire, o schimbare de optică în ceea ce privește credința. Este o mică lucrare pe care Hristos o săvârșește în cei care se întâlnesc cu noi – cei care vrem să trăim cu adevărat în valorile Evangheliei”, a spus Episcopul Ignatie.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: