Mănăstirea Fâstâci, imn tăcut pentru frumos. 300 de ani de atestare documentară (Galerie FOTO, VIDEO)

0
549

Prin grija maicii starețe Parascheva Chelaru și a preotului Iutinian Asaftei, duhovnicul mănăstirii, la Fâstâci am putut fi martori unui eveniment unic în istoria recentă a lăcașurilor de cult fin județul Vaslui.  Timp de două zile, un sobor de preoți, în frunte cu episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Igantie și a oaspetelui său de seamă, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, au înfăptuit slujbe religioase de sfințire a paraclisului ”Sfântul Ierarh Meletie” din cadrul mănăstirii Fâstâci, de resfințire a bisericii din cadul mănăstirii și au susținut un simpozion național intitulat ”Mănăstirea Sfântul Nicolae – Fâstâci”. De asemenea, la buna desfășurare a evenimentului au pus umărul și autoritățile locale ale comunei Cozmești, coordonate de primarul Sima Hristache dar și autoritățile județene care au reușit să ducă, la bun sfârșit asfaltarea drumului care face legătura între municipiul Vaslui și mănăstirea Fâstâci.

Evenimentele au debutat sâmbătă, încă de la primele ore ale dimineții cu o slujbă dedicată sfințirii paraclisului. Sute de oameni au ascultat, în liniște, slujba preoților adunați în curtea mănăstirii de la Fâstâci ca, la final, să poată vizita noul lăcaș de rugăciune. ”Această biserică este o nouă poartă a Cerului și ați auzit cu toții ce rugăciuni frumoase s-au rostit înaninte de sfințirea ei. Astăzi îl chemăm în ajutor pe bunul Dumnezeu și harul Lui Preasfânt care să sfințească lăcașul de cult în exterior și mai ales Sfânta Masă care se transformă în mormântul Domnului nostrul Isus Hristos și care face, de asemenea, legătura peste veacuri cu mormântul celui de viață dătător”, a spus Preasfințitul Siluan.

Și tot în prima zi a evenimentelor, la sfârșitul slujbei de sfințire a paraclisului, Preasfinția sa a rostit câteva vorbe pentru mulțimea de oameni adunată. De asemenea, le-a mulțumit acestora pentru rșbdarea de care au dat dovadă. ”Este un moment de mare bucurie pentru acest loc de rugăciune pentru că, în această zi L-am chemat pe Dumnezeu să sfințească și să binecuvânteze rodul muncii acestei așezări monahale în această lucrare deosebită. De aceea, slavălui Dumnezeu, cel în treime lăudat, Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul de veacuri al acestui lăcaș de rugăciune, Sf. Ierarh Melete, cel care, începând de acum este ocrotitorul acestui paraclis foate frumos gătit pentru rugăciune și frumsețe interioare”, a spus și Episcopul Hușilor.  

De asemenea, primarul comunei Cozmești a ținut să mulțumească Episcopului Hușilor pentru prezență dar și pentru grija pe care o poartă enoriașilor și a transmis un mesaj generațiilor viitoare. ”Sunt fiul al satului și flămând după istoria satului meu am citit că suntem aici de peste 450 de ani. Suntem un sat de clăcași veniți să muncească terenurile boierilor. Doi dintre ei erau boierul Coroi și boierul Palade, pe al cărui teren s-a construit aceast frumos lăcaș. Cu această ocazie vreau să mulțumesc Preafinției Sale, Părintele Ignatie, pentru tot ceea ce face pentru comunitatea noastră. În această zi specială, am această posibilitate să vă mulțumesc din suflet, în numele comunității și să vă spun că avem o datoria de a duce mai departe frumusețea acestui lăcaș încâ, cel puțin, 300 de ani, de acum încolo”, a spus și primarul Sima Hristache.

Simpozion dedicat mănăstirii Fâstâci, organizat de Preasfântul Părinte Igantie

Apoi, prin grija Preasfinției sale Ignatie, Episcopul Hușilor, a avut loc un simpozion intitulat ”Mănăstirea Sfântul Nicolae – Fâstâci”. Astfel, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, a prezentat materialul intitulat: „Închinarea Mănăstirii Fâstâci la ”Sfântul şi Dumnezeiescul Munte al Sinaiei”. Câteva consideraţii. Apoi cercetătorul Maria Popa, a prezentat tema: „Biserica Mănăstirii Fâstaci din județul Vaslui, cu hramul „Sf. Nicolae”, ctitorie a domnului Moldovei, Mihai Racoviţă, ultima ctitorie voievodală din eparhia Hușilor – monument istoric de excepţie din secolul al XVIII-lea (1721)”. De asemenea, istoricul Costin Clit a adus în atenție: „Câteva momente din trecutul Mănăstirii Fâstâci – ctitori, proprietăţi, slujitori”. Părintele exarh Zaharia Curteanu a susținut referatul intitulat: „Monahismul şi desăvârşirea spirituală a omului contemporan”. La final, istoricul și etnologul Lucian-Valeriu Lefter a prezentat albumul monografic „Mănăstirea Fâstâci (1721-2021)”.

La finalul lucrărilor, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare: ”A fost un moment special și deosebit pentru că dincolo de slujirile liturgice, au loc și astfel de evocări. Rugăciunile și lucrarea monahilor să se reverse cât mai mult asupra credincioșilor, astfel încât aceștia să își găsească pacea și liniștea. Trecând dincolo de porțile mănăstirii, să nu vadă doar monumente dăltuite în piatră, cu atâta frumusețe venită dinspre trecut spre prezent, ci să-și găsească liniștea sufletelor, care este atât de importantă. Aflăm, din istoricul Mănăstirii Fâstâci, că în anul 1750 a fost închinată Mănăstirii Sinai. În tradiția ortodoxă se vorbește, printre specialiști, despre «spiritualitatea sinaită» – spiritualitatea isihastă a monahilor care s-au îndeletnicit cu rugăciunea lui Iisus, cu câștigarea liniștii. Specificul acestei spiritualități sinaite (a celor care s-au rugat la Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” de pe Muntele Sinai), constă în faptul că aceștia căutau să transforme inima într-un cer, prin rugăciune, prin harul lui Dumnezeu, prin bunătate, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos”, a spus Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor din Ungaria.

Sute de persoane prezente, duminică, la resfințirea bisericii din cadrul Mănăstirii Fâstâci

Încă de dimineață, sute de oameni au transformat localitatea Fâstâci într-un adevărat furnicar aglomerat. Toți au vrut să fie alături de Preasfinții Părinți Igantie, Episcopul Hușilor și Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, la slujba de resfințire a bisericii din cadrul Mănăstirii Fâstâci și a Sfintei Liturghii. De asemenea, printre cei care au luat parte la slujbele bisericești s-au numărat și preăedintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, vicepreședintele Ciprian Trifan și deputatul PSD Eduard Popica. ”Mănăstirea este o mărturie istorică a acestor meleaguri și noi trebuie să facem ceea ce trebuie să o păstrăm în stare foarte bună. Noi am acordat sprijinul nostru ca munca celor de aici să arate cât mai bine. Chiar dacă Biserica Ortodoxă a avut o misiune foarte grea în această perioadă, mai ales în ultimi doi ani și eu cred că s-a achitat cu brio de aceasta ceea ce face ca aderența la Biserică să fie foarte mare, lucru pe care-l putem vedea și aici. Consiliul Județean a făcut și va face, în continuare, drumuri asfaltate în județul nostrtu dar și a drumurilor care fac legătura spre mănăstirile din județ. Este un program al nostru de a realiza căi rutiere decente către aceste lăcașe de cult, cu o importanță deosebită atât spiritual cât și turistic”, a spus Dumitru Buzatu.

De asemenea, deputatul Eduard Popica a transmis un mesaj enoriașilor. ”Sunt alături de comunitățile din județul Vaslui, așa cum am fost de fiecare dată. Este o sărbătoare frumos organizată dar trebuie să remarcăm și schimbarea, în bine, comunei Cozmești. Suntem alături de enoriași și ne bucurăm că am scăpat de restricții și putem să ne bucurăm cu toții de această sărbătoare”, a spus deputatul PSD. La finalul evenimentului, primarul Sima Hristache a ținut să mulțumească autorităților pentru implicare. ”Ne bucurăm de prezența autorităților autoorităților și vreaui să-i transmit deputatului Eduard Popica că are datoria să le arate tuturor unde este comuna noastră pe harta României”, a spus edilul. De asemenea, toți cei care s-au implicat în bunza desfășurarea a evenimentelor de la Mănăstirea Fâstâci au primit, din partea Epsicopului Hușilor dar și a Maicii starețe Parascheva Chelaru și a preotului Iustinian, distincții de merit și icoane. La poarta mănăstirii, cele ami de seamă gospodine ale comunei au dăruit enoriașilor câte o farfurie cu sarmale și un pahar de vin.

Print Friendly, PDF & Email

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!