Cutremur în seara aceasta lângă Pungesti, acolo unde Chevron a forat pentru gazele de șist!

1
182

În ziua de 01.08.2021, la ora 20:57:10 (ora României), s-a produs în MOLDOVA, VASLUI un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 15km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42km S de Iași, 48km NE de Bacău, 109km V de Chișinău, 157km N de Galați.

Epicentrul cutremurului se află la mică distanță de localitatea Pungești, locul unde, în 2013, s-au realizat forări pentru gaze de șist de către compania americană Chevron, lucrări care au determinat o serie de revolte în zonă, determinând Guvernul să impună o zonă specială de siguranță publică, în care au fost restrânse drepturile constituționale.

Cutremurele minore provocate de fracturarea hidraulică, o tehnologie utilizată în cadrul exploatării hidrocarburilor, ar putea cauza declanşarea de seisme cu o magnitudine mai mare, indică un studiu publicat în ”Journal of Geophysical Research”.

Cercetarea, realizată de o echipă de oameni de ştiinţă conduşi de specialişti în geoştiinţe din cadrul universităţii americane Stanford a analizat date cu privire la activităţi seismice din statul Arkansas (sud-estul SUA) unde două replici seismice importante au fost înregistrate după un cutremur minor, în perioada 2010 – 2011.

Fracturarea hidraulică presupune pomparea în sol cu mare presiune a unui fluid pentru sfărâmarea rocilor şi permiterea degajării şi circulaţiei petrolului şi gazelor spre sonde.

În cadrul operaţiunilor, sfărâmarea rocilor poate conduce la producerea unor mici seisme care au în general o intensitate mult prea mică pentru a fi detectate.

Patru cutremure cu magnitudinea între 2,0 și 2,7 au avut loc, în apropiere de Pungești, în ziua de 13 februarie 2020.

Un alt cutremur cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 9km, a avut loc pe 20 ianuarie 2021, într-o zonă situata la 12 km în linie dreapta de Pungești, la adâncimi cuprinse între 6 și 10 kilometri.

Cutremurele din zona Vasluiului sunt cutremure de suprafață, spre deosebire de cele din zona Vrancei, care au loc la adâncimi de peste 100 de kilometri.

Print Friendly, PDF & Email

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!