La Vaslui, 511 fetițe au născut copii, într-un singur an! Raport-bombă al Asociației ”Salvați Copiii România”!

În loc să se joace cu celelalte fete de seama lor sau să iasă la întâlniri, sute de fete minore din județul Vaslui aleg să devină mame, la vârste din ce în ce mai fragede. O demonstrează un raport al Asociației ”Salvați Copiii România”, care a realizat o statistică a nașterilor la fete tinere, de școală generală sau de liceu, care au ales să poarte în pântece un copil, în 2019. Raportul, prezentat în urmă cu trei zile, arată că, în acele comunități fără acces la servicii medicale și educație, copiii nasc copii. Din cele 199.720 de nașteri înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani și peste 17 mii de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani.

Accesul limitat la servicii medicale a dus, în comunitățile vulnerabile, la auto-medicație în timpul sarcinii și la riscul crescut de prematuritate și complicații la naștere.

În ceea ce privește repartizarea pe județe, datele finale INS, procesate pentru anul 2019, arată că județele cu cele mai multe mame adolescente sunt:

· Mureș – 931
· Dolj – 838
· Brașov – 830
· Iași – 733
· Bacău – 722
· Constanța – 687
· Bihor – 674
· Dâmbovița – 544
· Suceava – 538
· Vaslui – 511

La polul opus, județele cu cele mai puține mame adolescente:
· Brăila – 248
· Mehedinți – 234
· Caraș-Severin – 209
· Gorj – 190
· Tulcea – 187

Pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul la servicii medicale, crescând riscul maternal și adâncind distanța dintre populația vulnerabilă și serviciile de sănătate esențiale, se mai arată în raport. Potrivit Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie. Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.

„Nevoia de prioritizare a sănătății materne și de consolidare a incluziunii și a accesului la servicii de sănătate esențiale, precum și la serviciile de sănătate a reproducerii și sănătatea maternă pentru populațiile vulnerabile este mai stringentă ca niciodată”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În România, din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se aflau la prima naștere, iar 29 chiar la a doua naștere, adică aproape 4%. Pe segmentul 15 – 19 ani, dintre 17.933 de mame precoce, 74% se aflau la prima naștere, 21% erau la a doua naștere și 4% la a treia naștere. În plus, un număr deloc neglijabil de adolescente sub 19 ani erau
la a patra naștere (70) sau chiar la al cincilea copil (11).

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: