Pe un’ s-o iau, vere? Ai, să-mi bag… a-ntâia! (Pamflet)

Fotografia de mai sus a fost realizată în municipiul Vaslui și e 100% reală. Pe cititorii cu limba ascuțită și mâncărimi la buricele degetelor îi asigurăm că fotograful nu a căutat „unghiul bun” și nici nu s-a intervenit cu pixelul albastru. De asemenea, având în vedere preocupările feisbuciene ale tinerei generații, am exclus și varianta unei glume (bune, ce-i drept) a ștrengarilor din zonă.

Așadar, poza e pe bune. Dar ce-a vrut să spună poetul de ocazie al drumurilor dintre blocuri? Iată câteva posibile explicații:

Opinia specialistului: ce avem noi aici?

Chiar așa, să ne spună… Poliția (că suntem baieți educați, ce hreașpa noastră?!) ce avem noi aici. Probabil că pe unii dintre bunii noștri prieteni de la Rutieră (trăiți, domnilor!) prezența amblelor indicatoare în aceeași intersecție i-ar pune in dificultate. Pe alții, cel mai probabil, i-ar scoate din încurcătură cu norma de amenzi: oriunde-o iei (hei! Stânga sau dreapta, nu fiți uricioși), te-ai ars (repet: nu fiți uricioși)!

Mesaj pentru domnii examinatori auto (trăiți și dumneavoastră!): dacă știți pe cineva care, deși conduce bine, are o atitudine nepotrivită și vreți să pice traseul, dați o bere și vă spunem unde-i strada!

Orientare pe verticală, varianta a

indicatorul din partea partea de jos se adresează vehiculelor terestre cu tracțiune motorizată (de orice categorie, înălține și tonaj) și animală. Deci, băgați levierul într-antâia și… toate la dreapta, s-a înțeles!

Indicatorul de sus se adresează deltaplanorilor și parașutiștilor amatori, aeronavelor ce desfășoară curse low cost și avioanelor de luptă. Sunt exceptate de la semnificația indicatorului avioanele de luptă rusești și farfuriile zburătoare înmatriculate pe Bulgaria.

Orientare pe verticală, varianta b

In cea de-a doua variantă a orientării pe verticală, indicatorul de sus se adresează mașinilor, căruțelor, călăreților și călăriților (Ptiu, că mi-a scăpat!).

Indicatorul de jos se adresează șobolanilor și altor rozătoare mici, protejate (de lege sau de cefe late). Așadar, toți sobolanii spre dreapta, cum ar spune… cineva, că nu putem spune cine, că se supără.

Politică și politețuri

O altă variantă ar fi că cele două indicatoare se adresează strict conducătorilor auto înregimentați politic. Așadar, socialiștii, la stânga, liberalii, la dreapta. Asta teoretic, pentru că, în practică, unii liberali cotesc brusc stânga, în vreme ce alți sociali(ști) sunt îndemnați politicos să ocolească pe la dreapta.

Singurii politicieni vasluieni cărora acest indicator le poate pune probleme sunt UDMR-iștii, care doar se opresc și negociază și cu stânga și cu dreapta, în vederea formării majorității decizionale. Singurul neajuns e blocarea circulației, dar și scuza e justificată: Nem tudom! (da, mă, știm, ho!, e „nem ertem”, dar noi scriem pentru români!)

Epilog

Dincolo de această miștocăreala (ieftină, ar spune unii, da’ noi suntem mândri de ea), prezența celor două indicatoare opuse ca semnaficație pe aceeași stradă este o problemă reală. Din fericire, a fost remediată în timp util, motiv pentru care am și ales prezentarea ei în această manieră pamfletară. Altminteri, rămânem aceeași echipă dedicată interesului civic, drept pentru care îi rugăm pe toți vasluienii care se întâlnesc situații precum cea de mai sus (și nu numai) să ne sesizeze. Le promitem că probleme lor vor fi supuse factorilor de răspundere aferenți încercând să găsim, împreuna cu publicul nostru, o rezolvare cât mai rapidă.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: