Programul de dezvoltare locală ”Anghel Salighny”, prezentat primarilor vasluieni! Mulți dintre edilii prezenți la întâlniea cu reprezentanții Guvernului s-au arătat neîncrezători

Prezenți la întâlnirea cu secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudan, primarii vasluieni așteaptă cu nerăbdare ca promisiunile lansate de acesta să se concretizeze. Abrudan a venit la Vaslui pentru a promova noul program de investiții al Guvernului liberal, Anghel Salighni care, conform declarațiilor oficialului venit de la București, ar trebui să înceapă la jumătatea lunii septembrie. De asemenea, oficialul a dat asigurări primarilor prezenți la întâlnire că nou program, axat pe dezvoltarea infrastructurii de drumuri, apa, canal sau gaze naturale, va putea prelua inclusiv proiectele depuse deja pe CNI și care nu și-au primit finanțarea. Și nu în ultimnul rând, Abrudan a declarat că noul program de investiții se aseamănă cu ceea ce a însemnat PNDL (programul național de dezvoltare locală – n.r.) dar va suferi mici modificări. Programul Anghel Salighni, dedicat dezvoltării infrastructurii locale, se va desfășura pe o perioadă de 7 ani și va avea la dispoziție 50 de miliarde de lei.

”Scopul vizitei pe care o fac în fiecare județ al țării este acela de a promova și discuta despre noul program de investiții la Guvernului, Anghel Salighni. De asemenea, pot să vă spun că guverul României a aprobat OUG privind ajustarea prețurilor la lucrările publice ca urmare a scumpirilor materialelor de construcții. Scumpirea a avut loc nu doar în România ci în toată Europa. Ordonanța este prima de acest gen din UE și dorește deblocarea proiectelor de investiții. Actul normativ cuprinde și clauzele în baza cărora se pot face cererile de ajustare a prețurilor și astfel să fie deblocate proiectele care au avut de suferit”, a spus Mircea Abrudan.

De asemenea, secretarul general adjunct al Guvernului a vorbit și despre modificările legislative privitoare la achizițiile publice. Și asta pentru că contestațiile licitațiilor a devenit un adevărat sport național care duce la întârzieri semnificative la execuția proiectelor de dezvoltare locală. ”Referitor la Programul Național de Investiții Anghel Salighni, Guvernul va aproba zilele acestea noile acte normative și alocarea bugetară va fi de 50 de miliarde de lei, în 7 ani. Banii vor fi investiți în infrastructură și va funcționa pe modelul PNDL, cu câteva mici diferențe. Vor fi finanțate proiecte de infrastructură, drumuri publice, variante ocolitoare, poduri, podețe, apa, alimentare cu apă, stații de epurare sau sisteme de distribuție a gazelor naturale”, a mai spus reprezentantul Guvernului.

Primarii vasluieni s-au arătat sceptici la promisiunile guvernului și au ridicat probleme reale cu care se confuntă

După discursul secretarului general adjunct al guvernului, primareii prezenți la întâlnire au discutat și despre problemele reale cu care se confuntă în administrația locală. Astfel, s-a pus în discuție întârzierile guvernului în ceea ce privește alocarea sumelor pentru localitățile lovite de inundații dar și criteriile care duc la eligibilitatea unor proiecte de dezvoltare locală, cu condiții, de multe ori, imposibil de atins.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: