Vreți să știți cât de tare s-a zbătut Nelu Tătaru pentru județul Vaslui, cât timp a fost în Guvern? Aflați acum! În PNRR, Vasluiul are investiții de 0,01% din total program!

Foto: Acumularea Căzănești, județul Vaslui

În 2020, membrii Guvernului au luat decizia de a întocmi Programul Național de Reziliență și Redresare, un program care a fost întocmit de toate țările membre UE. Fiecare țară a realizat o listă de investiții, urgente a fi realizate, pentru a evita crize ca aceea din perioada blocajului impus de pandemia de coronavirus. În mod normal, fiecare ministru, fiecare parlamentar al Puterii s-a zbătut, a făcut lobby pentru a trece în PNRR o serie de investiții absolut necesare pentru județul său.

În acea perioadă, Nelu Tătaru era ministru al Sănătății și – dacă e să ne luăm după cât de mult spune că îi pasă lui de vasluieni! – ar fi trebuit să vedem ceva investiții și în județul nostru, din totalul de aproape 30 miliarde euro, cât se estima iniîial, așa cum au făcut și alți colegi de-ai săi, cu funcții importante, din PNL. Cu ce ne-am ales de pe urma grijii pe care Tătaru o poartă pentru dezvoltarea județului Vaslui?

Suntem în posesia unui document care menționează, negu pe alb!, investițiile MINIME și DE DOI LEI de care va beneficia Vasluiul de pe urma PNRR. Din totalul de aproape 30 miliarde euro, Vasluiului îi revin investiții de 3 MILIOANE EURO, adică 0,01%, la nivel național! Fără drumuri expres, fără autostrăzi, fără centuri ocolitoare, ZERO!

Planul Național de Redresare și Reziliență – investiții județul Vaslui

  1. Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări pentru asigurarea debitului ecologic și creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și reducerea riscului la inundații. Măsura vizează următoarele lucrări de intervenție la infrastructura existentă:
  2. Acumularea Căzănești, județul Vaslui;
  3. Acumularea Cuibul Vulturilor, jud. Vaslui;
  4. Acumularea Solești, pe râul Vasluieț, județul Vaslul.
  • Investiții în modernizarea sistemelor de desecare-drenaj care deservesc zonelor agricole expuse riscului de inundații. Investiția propusă vizează intervenția doar asupra canalelor de desecare si a stațiilor de pompare pentru evacuare, în vederea prevenirii și gestionării riscului de inundații în zonele:
  • Regiunile Nord-Vest și Vest – județul Vaslui, Albița Fălciu (denumirea amenajărilor)”.

Totul, adunat, înseamnă investiții la Vaslui, prin PNRR, de vreo 3 milioane de euro!

Realizați că suntem ZERO BARAT în viitorul PNRR, în timp ce Clujul, de exemplu, are investiți de 3 MILIARDE EURO? Asta este grija lui Tătaru, ca lider important al PNL la nivel național, pentru cei care l-au votat în Parlament. Trei baraje și vreo câteva irigații pe Valea Prutului. Oare, cum au putut alți lideri din PNL să facă lobby pentru județele lor, numai Tătaru nu?

Mai vreți să mai aflați cu ce este prins Vasluiulul în intens mediatizatul PNRR? Cu promisiuni de genul ”Sunteți pe listă, dar nu avem acum bani”, adică proiecte bune, dar care nu vor primi în veci și pururi finanțare. Să vedem:

  1. Quick wins
  2. În ce constă investiția? Investițiile vor include și un proiect complex de eliminare a restricțiilor și limitărilor de viteză de tip quick wins pentru rutele următoare: Tecuci – Bârlad – Vaslui -Iași.
  3. Proiectele de Quick Wins asigură viabilitatea transportului pe calea ferată, în lungul coridoarelor TEN-T până la momentul modernizării acestora. Având în vedere că proiectele de Quick Wins vor fi urmate de proiecte de modernizare completă, inclusiv ERTMS, costul modernizării va fi mai mic ca urmare a investițiilor din Quick Wins.
  4. Liniile Pitești – Slatina – Craiova și Tecuci – Bârlad – Vaslui – Iași sunt analizate în vederea includerii în cadrul rețelei TEN-T Comprehensive.

Concluzia? Un dezinteres total al conducerii PNL județene, care a acuzat mereu PSD că nu aduce investiții în județ. Din păcate, Tătaru ar trebui să se gândeasxă la faptul că, în vremea guvernării PSD, județul a primit investiții publice de 220 milioane euro, nu 3 milioane de euro, cât a adus el în PNRR..

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: