Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată! Se va aplica de la 1 noiembrie

Mii de vasluieni ar putea beneficia curând de sprijin pentru plata facturilor la energie electrică, gaze naturale, agent termic sau lemne. Asta prevede legea consumatorului vulnerabil, votată marți seara de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Legea are acum nevoie de semnătura președintelui pentru a se putea aplica de la 1 noiembrie. Cererile de subvenții vor putea fi depuse la primărie. Potrivit unor surse, se lucrează la o formulă de ajutor care să acopere peste 37 la sută din factură pentru românii cu venituri mici și medii.

Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei. Măsurile de protecţie socială pot fi financiare şi non-financiare. Ele se finanţează din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene.

Măsurile financiare sunt: ajutoare pentru încălzirea locuinţei, pentru consumul de energie, pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, ajutoare pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie, se precizează în raportul comisiilor de specialitate asupra proiectului.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: