Safir - ceva bun pentru gratar

Județul Vaslui amenințat de un nor vulcanic toxic. Vasluienii sunt sfătuiți să poarte mască

Județul Vaslui este amenințat de un nor toxic vulcanic, după erupția unui vulcan în insula spaniolă La Palma. Norul toxic generat de erupția vulcanului din Insulele Canare a ajuns și deasupra țării noastre. Norul de poluanți a ajuns deasupra României duminică, a intrat prin vest, pe la Timișoara, iar până diseară va ajunge și asupra județului Vaslui și  se extinde în toată țara.

„La nivelul Uniunii Europene funcționează programul de observare a Pământului, respectiv Serviciul de monitorizare a atmosferei, Copernicus. Așa cum arată datele furnizate de acest serviciu putem să observăm că în ultimele zile, în sudul și în estul Europei concentrațiile de dioxid de sulf s-au semnalat pe întreaga coloană de aer și s-au menținut la valori ridicate. Iar evoluția estimată ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în zona Insulelor Canare duce la idee că și țara noastră se va afla sub incidența acestui nor, dacă azi vorbim într-o primă etapă pentru zona de vest a țări, ulterior vom observa o extindere pentru că circulația aerului realizată din sectorul predominant sud-vestic va favoriza deplasarea către est a norului și va traversa astfel între teritoriul țării în intervalul 26 – 28 septembrie”, au transmis specialiștii ANM.

Astfel, o cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa. Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol de precipitații și influențează concentrația ozonului. Ar fi indicat că persoanele care stau afară, să poarte mască, deoarece sunt condiții pentru o poluare mai mare.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: