Safir - ceva bun pentru gratar

De astăzi, mii de vasluieni sunt așteptați la Pelerinajul Sfintei Parascheva Iași. Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță ce reguli trebuie să respecte pelerinii.

Sfânta Parascheva este sărbătorită de credincioși pe data de 14 octombrie, însă anual, la Iași se organizează pelerinajul de Sfânta Parascheva la care participă un număr impresionant de persoane. Printre acestea, se numără și mii de vasluieni, credincioși care doresc să ajungă la moaștele Sfintei. Majoritatea persoanelor care ajung la Iași vin să se roage pentru sănătate, fiind cunoscut faptul că Sfânta Cuvioasă Parascheva a făcut minuni de-a lungul timpului. Pelerinajul de Sfânta Parascheva 2021 începe la Iași astăzi, 8 octombrie. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au anunțat că racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni speciale și va fi depusă într-un baldachin special amenajat. Racla cu moașele Sfintei Parascheva va rămâne în acest baldachin timp de o săptămână, mai exact până pe data de 15 octombrie. Slujbele vor avea loc doar în aer liber. 

Anul acesta, credincioșii care vor participa la pelerinajul de Sfânta Parascheva nu vor avea voie să atingă obiecte personale de racla cu sfintele moaște, însă le va fi permis să sărute racla. Autoritățile au menționat că pelerinii care vin din localitățile aflate în scenariul roșu nu vor avea voie să intre în oraș și nici să ajungă la Catedrala Mitropolitană din Iași. Autoritățile au menționat că pelerinii care vin din localitățile aflate în scenariul roșu nu vor avea voie să intre în oraș și nici să ajungă la Catedrala Mitropolitană din Iași.

De asemenea, pelerinii vor trebui să respecte și o serie de reguli. Iată care sunt acestea:

1) Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, încă de vineri, 8 octombrie, ora 6.00, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Alături de racla cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei va fi și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018. Fiecare închinător va primi câte o iconiță purtând chipurile celor doi sfinți și publicația „Ghidul pelerinului”, realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Iași.

2) Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde va putea intra câte o persoană, la distanță una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioșii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una li se va oferi o mască de către voluntari.

3) De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.

4) Așa cum se întâmplă deja, cei care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană o pot face tot pe un culoar unic de intrare, cu ieșire separată, pe care poate intra câte o persoană, astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice. Este un flux continuu doar pe acest culoar; credincioșii nu se pot opri să stea în Catedrală.

5) Slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară nu în Catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.

6) În curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.

7) În data de 14 octombrie 2021, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități. Slujba va putea fi urmărită și de la distanță pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: