SUMBRU…Județul Vaslui înregistrează încă 8 decese de Covid-19 în ultimile 24 de ore. Specialiștii recomandă vaccinarea

0
24

Pe zi ce trece, situația devine tot mai grea în spitalele vasluiene care au în grijă bolnavii de Covid-19. Astfel, doar în ultimile 24 de ore, Direcția de Sănătate Publică Vaslui a raportat 8 noi decese,cu patru mai puțin față de ultima raportare. Situația epidemiologică astăzi, 12 octombrie 2021, conform informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, se prezintă astfel: 21.134 de cazuri confirmate cu noul coronavirus (cu locul de infectare în județul Vaslui). De asemenea, 311 de persoane internate în Spitalul Bârlad în momentul de față: 290 pe secții și 21 în ATI și 157 de persoane internate în Spitalul Vaslui: 149 pe secții și 8 în ATI. Tot la nivel județean, 620 de persoane sunt decedate, 17.889 de persoane vindecate și 2.157 de persoane pozitive la domiciliu.

Specialiștii recomandă vaccinarea populației și vin cu clarificări pentru cei care doresc să administreze și cea de-a 3-a doză de vaccin. Acestea se îmaprt pe două categorii: doza 3 – suplimentară – pentru persoanele sever imunodeprimate, se poate administra la minim 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicală. Doza 3 – rapel (booster) – pentru toate persoanele, se poate administra la minim 180 de la doza 2 și nu este nevoie de o recomandare medicală.

Condiții de administrare a dozei 3:

În cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minim 28 de zile și până la 4 luni de la doza 2. Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.

Pentru vaccinul Comirnaty (Pfizer BioNTech): schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2. Pentru vaccinul Spikevax (Moderna): schema de vaccinare primară care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Programarea la vaccinare:

Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se adresează pentru prima oară la vaccinare, se pot prezenta la centrul de vaccinare, fie direct, fie cu programare prealabilă în platforma națională de programare a vaccinării. Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se află în curs de efectuare a schemei de vaccinare la data aprobării prezentei instrucțiuni, își vor completa schema cu cele trei doze, în baza recomandării de la medicul curant sau medicul de familie. Recomandarea medicală de administrare a unei scheme de vaccinare primară cu 3 doze va fi reținută de medicul vaccinator, în copie, la fișa de triaj medical a persoanei care se prezintă la vaccinare.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!