Vameșii de la Albița vor avea noi stăpâni! Vama se rupe de ANAF și devine structură independentă!

0
342

Camera Deputaților a adoptat un nou proiect de lege care prevede înfiinţarea Autorităţii Vamale Române. Proiectul a fost inițiat de Eugen Teodorovici., fostul deputat PSD și fostul ministru al Finanțelor. Astfel, vameșii de la Albița, cea mai mare vamă din estul UE, care dădeau până acum raportul la Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași trec la o structură regională existentă, cu sediul tot în Iași.

Proiectul de lege privind înființarea Autorității Vamale Române a fost adoptat de Camera Deputaților cu 237 de voturi ”pentru”, 50 de voturi ”împotrivă” și două abțineri. Amintim că proiectul de lege a fost iniţiat de fostul ministru al Finanţelor şi fost senator PSD Eugen Teodorovici.

„Se înfiinţează Autoritatea Vamală Română, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul vamal, instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanţelor şi finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor, ca efect al reorganizării prin divizare parţială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Autoritatea va prelua de la ANAF şi unităţile subordonate acesteia, activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al agenţiei, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice.

Autoritatea vamală va fi condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Finanţelor publice, ajutat de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat numit şi eliberat din funcţie tot prin decizie a premierului, la propunerea ministrului Finanţelor publice.

Activitatea la nivel teritorial se exercită prin intermediul direcţiilor regionale vamale, structuri fără personalitate juridică ce funcţionează în cadrul Autorităţii Vamale.

Preluarea personalului Direcţiei Generale a Vămilor din cadrul ANAF, precum şi a personalului din structurile vamale din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice se face în limita numărului de posturi aprobat, în condiţiile legii. Încadrarea personalului în numărul de posturi aprobat şi pe funcţiile publice de stat, generale sau specifice, respectiv funcţiile contractuale aferente autorităţii şi structurilor teritoriale ale acesteia se realizează în termen de minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului, cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de funcţii.

Personalul preluat de la ANAF şi de la unităţile subordonate şi în structurile teritoriale ale acesteia îşi păstrează toate drepturile, inclusiv cele salariale.

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here