De la 1 ianuarie, se MĂRESC pensiile! Iată care va fi valoarea punctului de pensie!

0
603

Noul Guvern, care este aproape de a-și începe activitatea, şi-a asumat o serie de obiective prin Programul de Guvernare, inclusiv majorarea considerabilă a pensiilor de la 1 ianuarie 2022, recalcularea lor pe baza de contributivitate, dar şi alte teme importante legate de pensiile private şi pensiile speciale.

Astfel, Programul de Guvernare îşi propune mărirea punctului de pensie la 1.586 lei, de la 1.442 lei în prezent, şi creşterea indemnizaţiei sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022, precum şi susţinerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăşi perioada de iarnă a anului 2022.

În ce priveşte recalcularea pensiilor, Programul de Guvernare susţine aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie, sens în care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităţilor şi reducerea decalajelor.

Măsurile propuse sunt următoarele:

– Stabilirea noului cuantum al pensiilor

Urmare aplicării acestor măsuri vor fi consolidate în continuare abilităţile de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea unor indicatori clari de performanţă pentru toate casele de pensii. 

De asemenea, va creşte nivelul de informare a pensionarilor şi accesul acestora la dosarele de pensii în format digital, ca parte a programului de furnizare a serviciilor destinate pensionarilor indiferent de locul de reşedinţă.

Print Friendly, PDF & Email

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!