EXCLUSIV VASLUIANUL Povestea bunicuței din satul Valea lui Darie, care a vopsit tricolorul pe toate fântânile din sat! ”Îmi iubesc țara și aș pune steaguri adevărate la toate fântânile”

0
4368

LECȚIE DE PATRIOTISM… Valencea Radu este o bunicuță cu suflet de român adevărat, un om simplu și curat, care a trăit toată viața în satul Valea lui Darie, din comuna Roșiești. O femeie cuminte, curată, cu teamă de Dumnezeu, cunoscută de localnici. Sătulă să-și vadă satul în suferință, femeia s-a hotărât să facă un mic pas, care îi stătea la îndemână. Ajutată de o doamnă din București, bunica a vopsit toate fântânile din sat, dar și ulucele, în alb, după care a pictat tricolorul pe fântâni. Nu toți localnicii au înțeles-o, unii chiar nici nu i-au dat voie să picteze fântânile, dar acolo unde a găsit înțelegere și-a dus misiunea până la capăt. Despre fântânile cu tricolor de la Valea lui Darie s-a dus vestea în toate comunele din jur, ba chiar și în Moldova.

”Îmi iubesc țara și aș pune steaguri adevărate la toate fântânile, dar nu pot, că nu sunt bani. Vrem să fie țara noastră curată, cum a fost dintotdeauna. Ne rugăm la Dumnezeu să ne dea putere, până la sfârșitul zilelor, să mai putem munci. Pentru că cei din ziua de azi nu mai știu ce înseamnă iubirea de țară. Nu mai apară nimeni țara! Ștefan cel Mare a luptat și a adunat, a făcut o țară, iar acum o calcă toți în picioare”. Asta ne-a spus, plângând, bunica Valencea. O femeie de 70 de ani, care suferă pentru că satul în care s-a născut și a trăit toată viața s-a schimbat. Oamenii s-au schimbat, vremurile sunt tulburi, parcă țăranul român nu mai este cel de odinioară, dornic să muncească și să-și vadă satul curat.

De ceva timp, bunica se tot pârpolea de supărare, dar nu știa ce să facă. Ce o nemulțumea pe bătrână?

”Eu sunt născută și crescută aici, dar un sat murdar ca acum eu nu am mai văzut. Am decis că trebuie să fac ceva, să atrag atenția celorlalți consăteni, Astfel că, prin vară, după Sfânta Liturghie, am cerut la biserică să facem o echipă de voluntari și să facem ce putem, adică puțină curățenie. La început, eram mai mulți, spuneau că vom face treabă, dar am rămas doar eu. Ce să fac singură, cu slabele mele puteri?  

Mi-am amintit că noi, de la părinți am învățat să îngrijim izvoarele. Indiferent că este în câmp sau mai știu eu unde, noi îngrijim izvorul, pentru că de aici trăim, ne dă viață. Nu trebuie să vină de la primărie să ne facă nouă curățenie.

Și tot de la părinți, de copii mici, am învățat să facem curat. Venea duminica și trebuia să fie curat, și în drum și în curte. Deja treceau care cu nutreț, noi ieșeam în drum și dădeam cu mătura. Dar, acestea sunt vremuri apuse…

Nu am găsit voluntari să facem curățenie, așa că am ales să vopsesc fântânile. A fost foarte greu pentru că unii nu m-au lăsat și spuneau că le vor vopsi ei, dar n-au făcut-o. Le-am vopsit prima dată în alb, dar eu sunt o mare patrioată și am vrut să fie tricolorul pe fântâni.

M-a ajutat o doamnă de la București, care a fost de acord să facem lucrul acesta împreună. Dacă noi facem, atunci fac și copiii. Să-i vedeți pe cei mici, ei ne-au ajutat. Să-i fi văzut cum spălau pe la fântâni și cum se bucurau că vopsim cu tricolorul. ”Hai, hai, dar faceți tricolorul”, ne spuneau copiii”, spune bunicuța de la Valea lui Darie.

Am mers prin sat și am văzut cu ochii noștri minunea. Un sat destul de întins, cu multe fântâni și uluce. Toate fântânile de pe drum principal sunt albe, cu tricolorul pe ele. Pare un peisaj ireal, între atâta sărăcie și deznădejde. Am întrebat localnicii dacă le place. Au dat din umeri. Nu sunt interesați, probabil că s-au amuzat de munca bătrânei de 70 și ceva de ani, fără să o ajute într-un vreun fel. Sate rupte de trecut, cu multă sărăcie și dezinteres.

”Am văzut că lipsește tricolorul, nu știu de ce, dar lipsește din țara noastră. Noi am învățat la școală, acum nu se mai spune, dar știu că steagul nostru este steagul roșu. Acum spun că era al comuniștilor, dar eu am învățat la școală că reprezintă sângele vărsat de eroiii noștri”, spune mătușa.

Cu lacrimi în ochi, plânge când vine vorba de România, de țara noastră ruptă și dezrădăcinată.

”Îmi iubesc țara și aș pune steaguri adevărate la toate fântânile, dar nu pot, nu am atâția bani. Vrem să fie țara noastră curată, cum a fost dintotdeauna. Ne rugăm la Dumnezeu să ne dea putere, până la sfârșitul zilelor, să mai putem munci.

Pentru că cei din ziua de azi nu mai știu ce înseamnă iubirea de țară. Nu mai apară nimeni țara noastră! Ștefan cel Mare a luptat și a adunat, a făcut o țară, iar acum o calcă toți în picioare”, spune, plângând în hohote.

Este trist cum o femeie simplă, de la țară, vede și simte ceea ce politicienii noștri de după 1989 nu au simțit niciodată. Durerea pentru țărișoara aceasta frumoasă, dar umilită și mutată în diverse țări, este mare.

”Mă doare sufletul, dar la școală nu mai învață nimeni un cântec patriotic, despre țară, tricolor sau Ștefan cel Mare. Bunicii noștri au luptat în război și au făcut o țară și acum unii își bat joc de ea.

Am ajuns așa pentru că nimeni nu mai are interes și nu pricep ce mai gândește lumea. Sunt doar pentru bani. Așa cred eu. Când ești în fruntea cuiva trebuie să răspunzi pentru oameni. Eu nu am multă carte, doar 7 clase, dar nu sunt deloc mulțumită. Acum, la școală nu mai învață despre țară, acesta e adevărul. Cum să mai simtă patriotismul? Noi ieșeam de la școală cu tricolorul fluturând și cântând. Totul s-a pierdut”, mai spune bunicuța.

Cuvinte grele, de ocară, la adresa politicienilor. Oare, când ne vom trezi din letargia care ne-a cuprins? Bunica Valencea vede ce se întâmplă, dar nu are nicio putere să îndrepte lucrurile.

Am discutat și cu primarul comunei, un tânăr medic veterinar, Florin Anea.

”Sunt impresionat de-a dreptul de ceea ce a realizat mătușa Valencea, în Valea lui Darie. Noi, primăria și Consiliul Local, îi mulțumim pentru această lecție de patriotism. Trebuie să învățăm cu toții de la bunica din Valea lui Darie. Să ne întoarcem cu fața către popor, aici vom afla ce avem de făcut mai departe”, spune primarul Anea.

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.