Cutremur în Poliția Botoșani! Zeci de polițiști trimiși în judecată de DNA! 16 sunt de la Serviciul Rutier al IPJ Botoșani!

0
402

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpați, majoritatea polițiști în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier în legătură cu infracțiuni de luare de mită pentru a nu sancționa conducători surprinși în trafic cu abateri de la regimul rutier.

 Astfel, au fost trimiși în judecată, sub măsura controlului judiciar, următorii inculpați:

IACOB FLORIN-EDUARD, ofițer de poliție în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), trei infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului , fals intelectual și uz de fals, ambele în formă continuată,

FECIORU ROBERT-NECULAI, LUCA DUMITRU-CĂTĂLIN, COȘMAN STELIAN IULIAN, RUSU CONSTANTIN-CIPRIAN, BALAN IONEL, ANTON VIOREL, BOTEZATU GABRIEL, GHERASIM CONSTANTIN – DOREL, ROMANESCU MIHAI, PODARU VIRGIL, RIPICEANU LUCIAN, GURIUC IONUȚ PAVEL, PUȘCAȘU NICOLAE OVIDIU, GURALIUC SORIN, BUNDUC ȘTEFAN

toți agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de luare de mită și/sau infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite

O persoană fizică, fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită

În cauză au mai fost trimise în judecată, în stare de libertate, alte patru persoane fizice, fără calitate specială pentru infracțiuni de dare de mită instigare la dare de mită și instigare la abuz in serviciu

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto  opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.
Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar.

Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată.

 În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii și cele preventive dispuse în cauză.

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here