Zecile de mii de moldoveni, cu domiciliul în Vaslui, vor apărea în datele de la recensământ, doar dacă locuiesc aici! Precizările Direcției de Statistică!

2
917

”Pentru că am primit solicitări în a clarifica categoriile de persoane și locuințe care fac obiectul recenzării în recensământul actual, dorim să vă informăm detaliat asupra acestui subiect. Astfel, Ordonanța de urgență nr. 19/04.02.2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor cu modificările ulterioare, prevede la articolul 5, aliniatul 1 că:

“Fac obiectul recenzării la recensământul din România:

a) persoanele cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, cu reședința obișnuită în România;

b) persoanele cu cetățenie română, cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;

c) persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic;

d) gospodăriile și nucleele familiale;

e) clădirile de locuit;

f) clădirile cu altă destinație decât cea de locuit, dacă există cel puțin o locuință în acestea;

g) locuințele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;

h) spațiile colective de locuit.”

Din acest aliniat reiese clar statutul persoanelor care locuiesc în străinătate la actualul recensământ, și anume că acestea vor fi recenzate în România dacă au reședința obișnuită în străinătate pe o perioadă mai mică de 12 luni.

În articolul 6 al aceleiași ordonanțe, legiuitorul accentuează, detaliiind circumstanțele de recenzare și anume că: “Persoanele sunt înregistrate la locul unde își au reședința obișnuită în România. Persoanele absente temporar din gospodărie sunt înregistrate la reședința lor obișnuită, pe baza informațiilor furnizate de celelalte persoane din gospodărie”.Trebuie precizat exact ce înseamnă, din punct de vedere statistic, termenul de “reședință obișnuită”.

Astfel, Regulamentul european nr.763/ 2008 care se aplică și la recensământul actual, precizează la art. 2 că „reședință obișnuită” înseamnă locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase”.

În lumina acestor prevederi, putem spune în legătură cu situația cetățenilor moldoveni din județul Vaslui, că aceștia vor fi recenzați aici în măsura în care reședința lor obișnuită este în România.

Revenind la Ordonanța nr. 19/2020 și la obiectul recenzării, în aliniatele 2 și 3 al articolului 5 se precizează categoriile de persoane și locuințe care nu fac obiectul recenzării, astfel: „Nu se înregistrează la recensământ persoanele care nu dețin cetățenie română din cadrul reprezentanțelor diplomatice, consulare și comerciale sau al reprezentanțelor organizațiilor internaționale și nici membrii familiilor lor, personalul forțelor armate străine, personalul flotei comerciale navale și aeriene – cetățeni străini, care la momentul de referință al recensământului se află temporar pe teritoriul țării. La recensământ nu se înregistrează clădirile situate pe teritoriul României deținute cu titlu de proprietate de alte state, administrate de reprezentanțele diplomatice și consulare ale țărilor respective sau de reprezentanțele organizațiilor internaționale, dacă în cadrul lor nu au domiciliul sau reședința cetățeni români”.

Direcția Județeană de Statistică Vaslui dorește un dialog constat și echilibrat cu cetățenii, venind în sprijinul informării detaliate și exacte a populației și instituțiilor statului” – poziția oficială a Direcției de Statistică.

Print Friendly, PDF & Email

2 COMENTARII

  1. siiiiii… dar romanii care lucreaza dincolo si sint la numar pe hirtiile primariei – pentru salarul primarului____ cine i i verifica ….. De parca nu se stie ca moldovenii si au facut vize pentru a pleca ….

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!