Sute de vasluience se zbat pentru a supraviețui ca badante în Italia! O meserie făcută de femei cu vârste de peste 50 de ani!

0
91

Lucrătorii casnici din Italia sunt din ce în ce mai în vârstă și puține persoane tinere acceptă azi un loc de muncă în sectorul muncii la domiciliu, ca menajere, bone sau îngrijitoare (așa numite badante), susțin colegii de la Rotalianul. Asociațiile de angajatori italieni trag un semnal de alarmă: „În curând nu vom avea personal suficient care să ne ajute bătrânii, copiii și să aibă grijă de casele noastre”.

În ultimii zece ani, numărul angajaților sub 30 de ani din sectorul asistenței familiare a scăzut drastic, cu peste 60%. Din aproape un milion de angajați cu acte în regulă din domeniul asistenței la domiciliu, 480 de mii (din care 319 mii de străini), au peste 50 de ani.

Datele, incluse în Dosarul Statistic Imigrație 2021, au fost prezentate în cadrul unei conferințe care a avut loc la Roma, pe 11 noiembrie 2021, organizată de Asociația Assindatcolf/Asociația Națională a Angajatorilor din Sectorul Domestic împreună cu Centrul de Studii și Cercetare Idos.

Studiul arată că din ce în ce mai puțini străini se angajează ca să asiste familiile italiene la curățenie sau îngrijirea bătrânilor și copiilor. În ultimii 9 ani, aproape 200.000 de locuri de muncă din sectorul casnic, ocupate de străini, s-au „pierdut”. Parțial, cererea de muncă din domeniu a fost compensată de italieni (+ 12,8% angajați în ultimul an), dar specialiștii prevăd o criză care ar putea avea repercusiuni grave asupra viitorului îngrijirii la domiciliu.

Criza este cu atât mai gravă cu cât sectorul casnic se bazează în principal pe forța de muncă imigrantă, care reprezintă 68,8% din total.

Ce se va întâmpla peste 10 ani, constată Rotalianul? Ținând cont de vârsta angajaților de azi, o bună parte din cei 480.000 de lucrători casnici vor ajunge la vârsta pensionării sau vor fi în prag de pensionare. E vorba, în total, de peste 300.000 de străini, din care știm că marea majoritate sunt cetățeni români, mai precis femei.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!