Comuna Băcești este în zodia investițiilor, în 2022! Băceștenii vor simți schimbarea, anunță primarul Horațiu Cărăușu

0
2024

O comună grea, cu multe probleme sociale și economice, la granița Vasluiului cu Neamțul, Băceștiul va avea în acest an un amplu program de investiții, care vor schimba destinele celor peste 4.000 de locuitori de aici. Horațiu Cărăușu, primarul comunei Băcești, spune că localitatea pe care o păstorește a primit o alocare bugetară de 810 lei/locuitor, în 2022, față de 770 lei/locuitor, în 2021, însă și nevoile financiare ale comunității sunt mai mari. Cheltuielile publice sunt în creștere pentru că, dăm un singur exemplu, din acest an se dau din nou vouchere de vacanță, atât pentru angajați, cât și pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap, un efort bugetar de câteva sute de mii de lei.

Anul trecut, Băceștiul a prins trei rectificări bugetare, plus o rectificare substanțială de la Consiliul Județean, ceea ce a permis continuarea investițiilor. ”Vreau să sper că vom fi ajutați și în acest an, pentru că avem un plan ambițios de investiții”, explică edilul Cărăușu. Principala atenție a conducerii primăriei se îndreaptă spre proiectele din PNDL, care vor necesita cofinanțare în acest an, iar sumele nu sunt deloc mici. În 2022, ar trebui să se încheie proiectul de alimentare cu apă potabilă a satului Păltiniș, proiect din PNDL I, care va fi încheiat până în decembrie, spune edilul. Pe PNDL II, continuă lucrările în ritm susținut, cu podul nou de la Băbușa, plus un kilometru de asfalt în zonă, dispensar nou la Băcești, continuarea lucrărilor la corpul nou al școlii din Băcești, plus alimentare cu apă pe satul Vovriești.

Cu bani europeni, prin GAL, comuna Băcești ar urma să achiziționeze o platformă tractabilă, cu nacelă, mașină absolut necesară pentru nevoile zilnice ale comunei. Să mai spunem că, tot în 2022, se va da în folosință noul și modernul sediu al Primăriei, în clădirea fostului Federalcoop Băcești, un spațiu funcțional, adaptat la nevoile secolului 21, cu sală de ședințe, birouri pentru serviciile instituției, totul absolut nou și modern. Cea mai mare așteptare a primarului Horațiu Cărăușu este legată de mult-discutatul program de investiții Anghel Saligny. Comuna are proiecte depuse, a prins și ceva sume la cofinanțări, pentru cazul în care proiectele demarează, ceea ce ar fi un mare plus pentru Băcești, pentru că ar însemna șosele noi asfaltate, diverse investiții publice.

”Bugetul a fost aprobat, iar pentru asta le mulțumesc tuturor consilierilor locali, care au înțeles nevoia de modernizare, dorința de a deschide cât mai multe șantiere de investiții în satele componente. Va fi un an cu multe investiții, iar locuitorii vor vedea că multe lucruri se vor schimba, Băceștiul va deveni comună europeană, în adevăratul sens al cuvântului”, mai spune primarul Cărăușu.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!