După aproape ȘASE ani de zbucium, modernizarea Liceului Tehnologic Vladia intră în linie dreaptă! Consiliul Județean va sprijini acest proiect!

0
453

Cel mai mare vis al primarului comunei Dragomirești, Dănuț Iacob, va deveni realitate. La preluarea primului mandat de primar, în 2016, Iacob anunța că prioritatea sa nr. 1 va fi crearea unui spațiu modern, european, pentru copiii care învață în liceul tehnologic de la Vladia. A făcut proiect, a obținut toate avizele, după care s-a ”împotmolit” la ISU Vaslui, acolo unde colonelul Ursachi a dat aviz negativ de 18 (!) ori. Au fost schimbați proiectanții, s-au căutat tot felul de soluții, pentru a o mulțumi pe șefa Avizărilor de la ISU Vaslui, însă fără succes. Nopți nedormite, drumuri nesfârșite la Vaslui, Iași, București sau prin alte orașe, căutând cea mai bună soluție. Abia în noiembrie 2021, primarul Dragomireștiului a primit vestea cea mare: avizul ISU a ieșit favorabil.

A urmat o altă durere de cap pentru primar. Inițial, AFIR alocase pentru construcția noului corp de liceu de la Vladia în jur de 500.000 de euro. Anii de tergiversări și blocaje au dat calculele economice peste cap, așa că, la reactualizarea din 2021, s-a ajuns la o sumă neeligibilă, în sarcina primăriei, de 18 miliarde lei vechi. Consiliul Local a înțeles necesitatea demarării proiectului și a votat alocarea acestei sume de la bugetul local. Numai că, la licitația din decembrie 2021, nu s-a prezentat niciun constructor, invocând valoarea scăzută a proiectului, raportată la prețurile materialelor de construcții. S-a reanalizat proiectul, cu aducerea la zi a valorilor actualizate, iar cifra care a ieșit de pe urma acestor calcule l-a lăsat pe primarul Iacob fără glas: 32 miliarde lei vechi, aproape 650.000 euro. A fost momentul în care edilul a făcut drumuri multe la Consiliul Județean, la președintele Dumitru Buzatu, la vicepreședinții Dan Marian și Ciprian Trifan, cerând ajutor pentru a demara acest proiect extrem de necesar pentru sute de familii de pe Valea Tutovei, pornind de la Puiești și Voinești și până la comunele de la graniță ale județului Bacău.

”De asta am venit la Consiliul Județean, pentru a cere sprijinul dvs, pentru că, altfel, copiii din toate comunele din jur vor rămâne cu opt clase. Avem nevoie de ajutorul dvs, al conducerii județene, altfel nu vom duce la bun sfârșit acest proiect”, a spus primarul Iacob, la ședința CL Dragomirești de luni, ședință la care a participat conducerea Consiliului Județean Vaslui. ”Știam care este dimensiunea acestui proiect, cunoaștem nevoile dvs și am venit aici pentru că am înțeles că nu aveți încredere în noi. Dl. primar a fost la noi, la CJ, de mai multe ori, l-am încurajat să meargă mai departe cu acest proiect. Noi vă vom sprijini cu tot ce este nevoie, în acest an, anul viitor, pentru a termina construcția noului corp de clădire. Mi-aș dori, dacă este posibil, să aveți la acest liceu clase de tractoriști, de combineri, de lucrători în agricultură, meserii cerute de fermierii din tot județul”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, în prezența consilierilor din Dragomirești.

Conducerea județului a mers, după ședință, pentru a vedea care este situația liceului de la Vladia, spunând că instituția pe care o conduceva sprijini financiar și dotarea noului liceu, odată ce proiectul de 1,1 milioane de euro va fi finalizat. Dan Marian, fostul vicepreședinte al CJ Vaslui, alături de consilierul său personal, Cristi Turcu, dar și vicepreședintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan, au mers pe teren și au văzut nevoile comunității de la Vladia.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!