Vestea AȘTEPTATĂ de toți vasluienii! Se plafonează prețurile la energie electrică și gaze! Măsura, aplicată din aprilie!

0
270

Noi măsuri de sprijin pentru plata facturilor la gaze și energie electrică, care vor influența zeci de mii de gospodării din județul Vaslui. Conform unor informații venite pe surse, timp de un an de zile, pentru gospodării, tarifele ar urma să fie plafonate, în funcție de consumul lunar, în timp ce companiile și instituțiile publice vor plăti ceva mai mult. Ordonanța ar putea să fie aprobată vineri, în ședința de Guvern, astfel încât de la 1 aprilie să intre în vigoare.

Prin noua schemă de sprijin prețurile la energie electrică și gaze naturale ar urma să fie plafonate, însă nu vor mai fi aplicate și compensări, ca până acum.

De la 1 aprilie, pentru energie electrică, cei care au un consum lunar mai mic sau egal cu 100 kwh vor plăti cel mult 68 de bani/kwh. 80 de bani este prețul pentru cei care consumă între 100 și 300 de kwh pe lună. Pentru companii și instituții, tariful maxim va fi de 1 leu/kwh, cu TVA inclus.

Pentru gazele naturale, consumatorii casnici vor plăti cel mult 31 de bani pe kwh, iar companiile 37 de bani. Cu alte cuvinte, sunt aproximativ aceleași costuri ca în prezent. Proiectul de ordonanță nu a fost pus încă în dezbatere publică și nu este exclus să mai sufere modificări.

Liderii politici ar urma să anunțe și o supraimpozitare a companiilor din energie, în încercarea de a reduce cheltuielile bugetare pentru aceste măsuri de sprijin. În urma discuțiilor dintre ministrul Energiei și cel al Finanțelor, impactul bugetar ar ajunge la 5 miliarde de lei.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!