Aveți amenzi și refuzați să le plătiți la Primărie? Veți face MUNCĂ în folosul comunității, au decis parlamentarii!

0
247

Neplata amenzilor și cumularea de amenzi neplătite de milioane de lei la primăriile vasluiene dau mari bătăi de cap edililor. Se pare, însă, că lucrurile se vor schimba cât de repede. Asta pentru că a fost adoptată, în Parlamentul României, legea de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul în care dacă nu se plătește, sancțiunea se transformă în zile de muncă în folosul comunității sau închisoare.

IATĂ CARE SUNT PRINCIPALELE MODIFICĂRI:

„Art. 392 . – (1) Contravenientul va efectua integral sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii într-un termen de cel mult 90 de zile de la data comunicării mandatului de executare emis în baza hotărârii judecătoreşti definitive pronunţată în temeiul art. 391.

(2) Contravenientul care nu respectă prevederile alin. (1) săvârşeşte fapta de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, infracţiune prevăzută şi pedepsită de art. 287 alin. (1) lit. h) din Codul penal.

(3) Dacă contravenientul suferă de afecţiuni medicale, stare de fapt dovedită printr-un certificat de încadrare în grad de handicap sau un certificat de medicina muncii cu menţiunea inapt, afecţiuni care fac imposibilă prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, prevederile alin. (1) şi (2) nu i se vor aplica.”

De asemenea, în vederea punerii în aplicare a modificărilor ordonanței de urgență nr. 2, a fost nevoie si de intervenție pe prevederile Art. 287 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, după cum urmează:

Mai pe înțelesul tuturor, cei care refuză să presteze muncă în folosul comunității se duc la pușcărie! În acest moment, vidul legislativ existent creează imposibilitatea organului fiscal de a urmări și finaliza recuperarea sumelor de bani provenite din sancțiunile contravenționale aplicate de către organele cu drept de control și aplicare sancțiuni contravenționale, fapt ce a condus la strângerea a sute de milioane de lei nerecuperați, de la persoanele sancționate care s-au sustras plăți amenzilor primite.

Din momentul în care legea de modificare a ordonanței de urgență va fi promulgată de Președinte și publicată în Monitorul Oficial al României, va produce efecte, eliminând astfel posibilitatea sustragerii contravenientului de la plată și conferind agentului constatator prerogativele necesare aplicării legii, fiecare persoană sanționată urmând a se gândi temeinic înainte de a lua decizia de a nu plăti o amendă.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!