Directorul DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, a dat alarma în județ! Focar de pestă porcină africană, la porțile Vasluiului!

0
906

Astăzi, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat, prin buletin de analiză, un caz de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o gospodărie aflată pe raza localitații Satu Nou, din comuna Muntenii de Sus. Imediat ce s-a aflat de acest caz grav, la solicitarea DSVSA Vaslui, prefectul Daniel-Garincha ONOFREI a convocat, după-amiază, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane în confirmare la porcii domestici.

”Facem apel din nou, pe acestă cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Totodată, atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul  trichineloscopic al acesteia.

În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic”, a spus directorul DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea

Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreuna cu Instituţia Prefectului, face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro iar la  D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta numarul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!