Vasluieni, grăbiți-vă! A mai rămas o săptămână, pentru autorecenzare, anunță Direcția de Statistică județeană!

0
766

               A mai rămas o săptămână pentru a ne autoînregistra la recensământ!

Doar o săptămână a mai rămas pentru a efectua autorecenzarea persoanelor și locuințelor, iar Direcția Județeană de Statistică (DJS) Vaslui invită toți cetățenii din județ să se grăbească pentru a realiza această îndatorire civică și de a putea beneficia de ziua liberă pe care statul român o oferă tuturor celor care participă în etapa autorecenzării.

Pentru a fi solidari și a participa la îndeplinirea acestui obiectiv de importanță națională, cetățenii trebuie să acceseze platforma de autorecenzare www.recensamantromania.ro și să completeze online formularele despre persoane și locuințe. Aceste chestionare electronice pot fi accesate și completate de pe orice dispozitiv electronic: laptop, tablet, smartphone, PC.

Persoanele care nu dețin aceste dispozitive electronice și nici nu au abilitățile necesare sunt așteptate în punctele de autorecenzare asistată deschise în fiecare unitate administrativ-teritorială din județ – cel puțin unul în fiecare comună și mai multe în municipii și orașe. “Invit pe toți vasluienii care nu s-au autorecenzat, să o facă până pe data de 15 mai, deoarece după această dată nu va mai fi posibil să obținem dovada autorecenzării necesară obținerii zilei libere.

Deși pe platformă veți vedea specificat că aceasta va fi obținută după 7 zile de la efectuarea autoînregistrării, pentru că termenul este strâns, dovada va putea fi obținută mult mai repede. Deci și cei care se autorecenzează pe data de 13 mai vor putea obține în ziua următoare dovada resepctivă. Așteptăm persoanele vârstnice, dar și cele care nu dețin tehnica necesară autorecenzării, sau nu au abilitățile necesare, în centrele noastre, unde un recenzor special instruit le va îndruma să se autorecenzeze.

Confidențialitatea datelor cu caracter personal este un principiu al acestui recensământ și vreau să asigur pe toți vasluienii de această chestiune foarte importantă. Odată introduse în sistem, datele cu caracter personal sunt automat criptate, această procedură fiind ireversibilă, nemaiputându-se astfel face legătura între date și persoane”, a declarat Teodor Iancu, directorul executiv al DJS Vaslui.

Autorecenzarea se desfășoară într-un ritm apreciat de specialiștii Institutului Național de Statistică – instituția care coordonează tehnico-metodologic tot acest recensământ – ca fiind cel dorit pentru atingerea unei proporții ridicate a populației recenzate la sfârșitul acestei faze de autoînregistrare. La sfârșitul acestei săptămâni se autorecenzaseră peste 6.200.000 de persoane. O proporție considerabilă de autorecenzare va așeza pe un făgaș favorabil desfășurarea fazei de înregistrare prin metoda tradițională, care se desfășura între 16 mai – 17 iulie, în care cetățenii vor primi vizita recenzorului. Această a doua fază de culegere a datelor se va realiza doar pentru persoanele și locuințele care nu au participat la autorecenzare.

Și această fază, a vizitei recenzorilor, va avea o noutate, aceștia completând o variantă electronică a formularelor folosind doar tableta electronică. Recenzorii vor avea stocate în tabletă harta sectorului de recensământ cu delimitarea acestuia ca străzi și număr de locuințe, adică o populație aproximativă pe care va trebui să o recenzeze. În tabletă vor fi și unele informații asupra locuinței din surse administrative, ca și informații aproximative asupra  numărului de persoane din locuință, pentru a facilita organizarea și munca recenzorului.

Recensământul Populației și Locuințelor runda 2021 este o cercetare statistică de mare anvergură, care are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale naționale și europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiții de calitate, privind numărul și distribuția teritorială a populației rezidente, a structurii demografice și socioeconomice, date referitoare la gospodăriile populației, precum și la fondul locativ, condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here