Invitație la cicloturism: Descoperim județul Vaslui pe bicicleta

0
59

Vineri, 3 iunie 2022, a avut loc o conferința de lansare a proiectului „Cu bicicleta pe drumuri de poveste” in prezenta doamnei Irina Sadici, coordonator proiect din partea GAL Podu Înalt, Ioan Cretu – responsabil proiect din partea GAL Valea Racovei si Ovidiu Parau – responsabil proiect din partea GAL Movila lui Burcel. Cele trei GAL-uri vasluiene au realizat o rețea de 21 de trasee cicloturistice in mai bine de jumătate din județul Vaslui.

Cu diferite tematici si diferite grade de dificultate, traseele însumează peste 1000 km care parcurg cărări, drumuri sătești, județene, drumuri forestiere, etc. Acestea conectează 105 obiective de patrimoniu cultural, de mediu, dar si ferme sau întreprinderi mici care oferă servicii sau bunuri cicloturiștilor ce le trec pragul.

Irina Sadici a povestit cum a venit ideea proiectului, cum a inițiat proiectul si cum a fost realizat si depus pentru a primi sprijin prin măsura 19.3 „Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale GAL”. Fiecare din cele trei GAL-uri au obținut sprijin pentru investițiile necesare in proiect, panouri de informare, aplicații pentru mobil pentru sistemele Android si IOS, cate 10 biciclete pentru fiecare GAL, un UTV util pentru întreținerea si curățarea traseelor. Aplicațiile Android si IOS pot fi descărcate din magazinele de aplicații pentru cele doua sisteme sau accesând pagina de internet www.pedrumuridepoveste.ro. Procesul de implementare a proiectului a fost unul destul de dificil in primul rând datorită situației pandemice dar si datorită noutăților aduse prin proiect, a timpului necesar identificării tuturor partenerilor interesați si a procesului îndelungat de cartografiere a tuturor celor 21 de trasee. Initial au fost identificate peste 160 de obiective printre care peste 40 de biserici de lemn, manastiri, conace, arii protejate, arbori seculari, muzee satesti, etc. si 105 dintre ele sunt in prezent conectate prin cele 21 de trasee.

Ovidiu Parau a explicat ca elaborarea panourilor de informare a necesitat mult timp si o documentare temeinica, fiecare biserica de lemn, spre exemplu, avand istorie foarte frumoasa dar si particularitati arhitectonice ce le impun ca adevarate bijuterii ale patrimoniului rural al judetului Vaslui: „Dintre bisericile de lemn putem enumera biserica Manastirii Parvesti, cea din Zapodeni, de la Manastirea, comuna Delesti, de la Gologofta – comuna Ivanesti, bisericile de lemn din comuna Garceni, etc. Obiective cu o mare insemnatate, importante repere ale judetului Vaslui mai sunt Teiul Secular de la Fundu Vaii, comuna Poienesti care are 670 de ani fiind cel mai batran din Romania, Situl Arheologic Poienesti, Conacul Maresalului Constantin Prezan de la Schinetea, comuna Dumesti, Movila lui Burcel, Podul Doamnei, Podu Inalt, Manastirile Floresti, Parvesti, Moreni, etc”

Ioan Cretu a subliniat ca procesul a fost atat unul de executie cat mai ales de invatare si de specializare in domeniul traseelor cicloturistice: „Pe langa povestile frumoase si legendele locale pe care le-am cules de-a lungul traseelor si de-a lungul celor aproape doi ani de implementare a proiectului, realizarea celor 21 de trasee a presupus si identificare sau gandirea unor povesti care leaga obiectivele din fiecare traseu. Daca la traseul Aici a inceput Romania Pitoreasca (traseu ce porneste de la locul nasterii marelui scriitor Alexandru Vlahuta) filosofia din spatele traseului a fost ușor de identificat datorita peisajelor superbe pe care acesta le parcurge pe Valea Similei si a Racovei, locurile acestea fiindu-i inspiratie si scriitorului care mai tarziu avea sa scrie binecunoscuta „Romania Pitoreasca”, la trasee precum Drumul Troitelor sau Carari prin istorie, tematica si povestile s-au scris in jurul obiectivelor si a legendelor adunate de la localnici sau de la istorici. Recomand tuturor parcurgerea acestor trasee pentru ca va vor face mandri de judetul nostru, constientizand bogatiile pe care le avem la doi pasi de noi. Asa s-a intamplat si cu tinerii ce au participat la primele ture organizate cu cele 30 de biciclete puse la dispozitie prin proiect, pe care le-am ghidat personal in cele mai multe din cele 41 de comune. Nu cred ca a fost tura in care, descoperind bogatiile din comunele lor, despre care au aflat mai multe informatii. Un aspect important e ca cicloturismul iti hraneste setea de a descoperi, sportul pe doua roti, imbinat cu vizitarea unor locuri noi si interesante fiind reteta perfecta pentru relaxare si petrecerea timpului liber. Proiectul nostru iti hraneste setea de cunoastere prin simpla parcurgere a traseelor si vizitarea obiectivelor. Trebuie sa spun ca pe langa senzatiile de bucurie si de fericire au fost si momente in care am simtit durere, vazand locuri unde satul vasluian se afla in degradare sau sate parasite precum este la Dealul Secarii, comuna Poienesti. Nu ai cum sa nu te gandesti la istoria acelui loc si la nevoile care i-au indepartat de obarsie pe cei ce candva au locuit sau s-au nascut in acel sat.”

De la mic la mare, de la incepator la avansat, organizatorii va invita sa vizitati de la trasee lejere care incep de la 18 km pana la trasee ce parcurg 60 km iar cei mai antrenati dintre cicloturisti pot parcurge si trasee legate ce depasesc in total 180 km. Puteti parcurge traseele instaland aplicatia pusa la dispozitie sau chiar ghidandu-va dupa panourile si indicatoarele amplasate in teren. Spor la pedalat!

http://www.pedrumuridepoveste.ro

Print Friendly, PDF & Email

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!