O afacere veche de 15 ani ”îngroapă” Primăria orașului Negrești! Primarul Rusu: ”Cum să-ți asumi o astfel de sumă, imensă pentru un oraș ca Negreștiul?”

0
1105

O afacere începută tocmai în 2007 dă mari dureri de cap primarului în exercițiu al orașului Negrești, Cristi Rusu, iar lucrurile sunt departe de a se rezolva peste noapte. Acum 15 ani, conducerea CJ Vaslui, din care făceau parte doi negreșteni, Vasile Mihalachi și Corneliu Bichineț, alături de fostul primar Ioan Cozma, au accesat un proiect, prin împrumut de la BERD, pentru modernizarea rețelelor de apă=canal din orașul Negrești. Proiectul a demarat anul următor, în 2008, iar în 2010 s-a sistat în 2010, din lipsă de fonduri. Până în 2014, nu s-a mai făcut nimic. În perioada 2014-2020, s-au reluat lucrările, pentru ca, în 2020, să se facă recepția.

Uluitor este că – lucru pe care locuitorii orașului nu-l cunoșteau – era că Negreștiul trebuia să cofinanțeze cu 1 milion de euro acest proiect, în condițiile în care, an de an, conducerile primăriei, de până în 2020, s-au tot plâns de lipsă de fonduri pentru nevoile urgente ale orașului, darămite să mai scoată și milionul de euro…

”La nivelul anului 2007, suma de 1 milion de euro reprezenta încasările la taxe și impozite locale pe cinci sau șase ani. Era clar că orașul nu avea cum să susțină suma de 1 milion de euro, cofinanțare. Cum s-au angajat unii la aceste cheltuieli, nu e treaba mea să spun, cert este că, în luna aprilie 2022 Compania Națională de Investiții ne-a cerut banii înapoi. În plus, pe lângă suma de 1 milion de euro ni s-a impus să plătim și 200.000 de euro, penalități de întârziere.

Orașul Negrești nu poate susține această sumă pentru cofinanțare, 1,2 milioane de euro. Sunt foarte mulți bani. Vreau ca oamenii să știe că, tot în 2007, s-a făcut o convenție între Consiliul Județean de atunci, conducerea Primăriei și Compania Națională de Investiții, prin care se spunea că, în cazul în care Primăria orașului Negrești nu dispune de aceste fonduri, Consiliul Județean Vaslui va face diligențele necesare pentru completarea sumelor necesare. Această formulare nu impune nicio obligație pentru Consiliul Județean, era o chestiune scrisă de formă, așa cum s-a mai făcut, de-a lungul timpului, prin România.

Am solicitat clarificări la conducerea Consiliului Județean. Ni s-a spus, pe bună dreptate, că nu au acum de unde să ne ajute cu 1,2 milioane euro, nu au nici ei acești bani, acum, nevoile județului sunt foarte mari, la investiții. Am comunicat aceste aspete către Compania Națională de Investiții, că nu putem susține această finanțare, iar acum suntem în instanță, acționați de CNI.

Mă întreb, acum: cum se întâmplă ca, după 15 ani, să vină o astfel de sumă, la Primăria Negrești, culmea, asumată de doi negreșteni, unul la conducerea CJ Vaslui, iar celălalt la primăria orașului Negrești? Vom vedea ce se va întâmpla”, a spus primarul orașului, Cristi Rusu.

Print Friendly, PDF & Email

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!