Forfotă la Prut, se construiește primul pod de pontoane între Bumbăta și Leova! Sute de camioane ucrainene vor trece pe aici!

0
2004

Pentru fluidizarea traficului la frontiera moldo-română Armata Republicii Moldova și experți militari români construiesc un pod de pontoane pe râul Prut, acțiune în care este implicat și primarul comunei Vetrișoaia, Corneliu Stângă. Este vorba de traficul greu de camioane cu cereale, care se desfășoară acum prin R.Moldova și România, spre navele de la Marea Neagră. Pentru a micșora cozile din vămi, s-a decis construirea acestui pod de pontoane, pe care vor circula TIR-urile ucrainene, după ce au descărcat marfa în porturi, dar și camioane încărcate cu cereale din recolta acestui an.

Primarul orașului Leova, din Republica Moldova, Alexandru Bujorean, a anunțat că, după 78 de ani după distrugerea podului peste Prut care lega localitățile Leova (Republica Moldova) și Bumbăta (România, jud. Vaslui) au început lucrările de construcție a unui pod de pontoane care va lega cele două localități.

Potrivit primarului, “ingineri, experți și constructori ai Armatei Române, Armatei din R. Moldova și alte instituții responsabile au inițiat lucrările de asamblare a podului flotant, pe bază de pontoane, care va uni orașul Leova cu satul Bumbăta”, a scris acesta pe Facebook.

Alexandru Bujorean a explicat că motivul instalării pontoanelor în termeni atât de restrânși se datorează necesități de fluidizare a fluxului de unități de transport care tranzitează frontiera Republicii Moldova.

„Este vorba de fluidizarea traficului de frontieră. Fluxul mare de unități de transport care tranzitează frontiera de stat a Republicii Moldova va crește considerabil în perioada de recoltare și exportare a producției agricole.”, a subliniat primarul de Leova.

Potrivit lui Bujorean, pe parcursul ultimelor zile a fost desfășurată ședința grupului de lucru pentru construcția podului de pontoane formată din reprezentanți ai Armatei R. Moldova, Agenției de Mediu, Agenției Moldsilva, Agenția Apele Moldovei, Poliția de Frontieră a R. Moldova, Serviciul Vamal al R. Moldova, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău și Primăriei Leova.

De altfel, miercuri, la Prut a avut loc o vizită specială din partea Guvernului R.Moldova.

”Am fost vizitați astăzi, la șantierul de construcție a podului transfrontalier Leova-Bumbăta, de Dna Ministră a Afacerilor Interne, Ana Revenco și Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.

În calitate de instituție responsabilă de deschiderea punctelor noi de trecere a frontierei de stat, MAI este structura care coordonează acțiunile și procesul de efectuare a lucrărilor.

Împreună cu colegii din serviciile responsabile, am informat Dna Ministră despre stadiul lucrărilor și problemele apărute în procesul de amplasare a podului flotant, despre delimitarea terenurilor și amenajarea punctului de trecere precum și despre dificultățile apărute în stabilirea itinerarului pentru accesul stabil a autovehiculelor către viitorul pod peste r.Prut și necesitatea de a construi un drum de ocolire a orașului Leova, pentru care este elaborat un proiect tehnic.

Am primit asigurări că instituțiile centrale vor fi implicate plenar în procesul de efectuare a lucrărilor și am stabilit ca până mâine să expediem toate propunerile care vor fi ulterior examinate la Guvern.

Tot astăzi a fost finalizat procesul de defrișare a arborilor în imediata apropiere a punctului de amplasare a rampei podului iar mâine vor începe lucrările de terasament”, a anunțat primarul de Leova.

Print Friendly, PDF & Email

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!