”Din soluția agreată privind majorarea pensiilor, câștigă pensionarii, nu PNL sau PSD”, spune Daniel Onofrei, secretarul general al PNL Vaslui

0
118

”Din formula agreată la nivelul Coaliției câștigă pensionarii, nu PNL sau PSD. Este cea mai bună soluție din punct de vedere tehnic, deoarece acoperă maximal nevoia de protecție socială”, susține secretarul general al organizației județene PNL, Daniel Onofrei. După multe luni de contre în coaliție, s-a ajuns la un consens privind procentul de majorare a pensiilor, de la 1 ianuarie 2023. Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat luni că anvelopa pentru creşterea pensiilor trebuie să fie de 15% şi a subliniat că majorarea eşalonată a punctului de pensie este neconstituţională.

”Din soluția agreată câștigă nu doar pensionarii, dar și întreaga societate, pentru că mesajul pe care îl transmitem este acela de solidaritate într-un moment dificil pentru toți românii. Soluțiile pe care noi, Partidul Național Liberal, le-am identificat pentru majorarea pensiilor și pentru acordarea ajutoarelor suplimentare nu ar fi fost posibile fără creștere economică și fără creșterea veniturilor la buget.

Obiectivul imediat pe care îl va susține PNL va fi să identificăm măsuri și politici pentru sprijinirea mediului de afaceri. Formula de majorare a pensiilor trebuie să devină un model de identificare a soluțiilor bune de guvernare. PNL va rămâne un partid responsabil cu românii și cu guvernarea. De aceea vom evita situațiile care pot destabiliza guvernarea”, afirmă dl. Onofrei.

Valoarea punctului de pensie va fi 1.784 lei, de la 1 ianuarie, adică o creștere de 12,5%. Restul creșterii, până peste 15%, se va acoperi prin plăți suplimentare pentru categoriile cele mai vulnerabile.

Plățile suplimentare vor fi efectuate în două tranșe semestriale. Valoarea lor va fi:

–              Pentru cei cu pensii sub 1.500 lei = plată suplimentară de 1.000 lei

–              Pentru cei cu pensii între 1.501-2.000 lei = plată suplimentară de 800 lei

–              Pentru cei cu pensii între 2.001-3.000 lei = plată suplimentară de 600 lei

Alte măsuri, anunțate de secretarul general PNL Vaslui:

–              Pentru cei cu pensii sub 1.700 lei = vouchere sociale de 250 lei (o dată la 2 luni, tot anul 2023)

–              Pentru cei cu pensii sub 2.000 lei (vârsta peste 60 ani) = sprijin de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie (suma va fi împărțită în două tranșe, pentru iarna aceasta și iarna viitoare)

–              Alocațiile de stat pentru copii = se actualizează cu rata inflației

–              Pentru persoanele cu dizabilități = se va acorda, în plus, a 13-a indemnizație

–              Indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război = se actualizează cu rata inflației, începând din 2018 (circa +30%)

”Adunând la creșterea curentă și plățile suplimentare, alături de alte ajutoare financiare care vor fi acordate, valoarea creșterilor înregistrate de pensiile mici depășește cu mult rata inflației. În această formulă, impactul bugetar a fost calculat la 17,5 miliarde lei. Aceste plăți suplimentare nu ar fi fost posibile fără creșterea economică din ultima perioadă și fără creșterea veniturilor bugetare”, a conchis domnia-sa.

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.