ACUM Monument-simbol în memoria marelui pictor Nicolae Tonița! Primarul Bârladului, Dumitru Boroș, la inaugurare!

0
297




În urmă cu puțin timp, la Bârlad, în fața casei în care, în urmă cu 135 de ani, s-a născut marele pictor român Nicolae Tonița a fost dezvelit un monument cu valoare de simbol. Un monument unicat în județ, prin care bârlădenii își arată prețuirea și respectul față de cel care a purtat orașul lor în suflet, peste tot pe unde a umblat prin lume.









Primarul Dumitru Boroș a ținut foarte mult ca această zi deosebită pentru istoria orașului, 135 de ani de la nașterea lui Tonița, să fie marcată printr-un moment festiv, cu o participare restrânsă.

“Din păcate, pandemia ne-a obligat să marcăm acești 135 de ani de la nașterea marelui pictor printr-o ceremonie extrem de discretă, deși credem că mulțI bârlădeni ar fi venit, astâzi, la casa unde s-a născut Nicolae Tonița. Este parte din istoria noastră și ne mândrim cu moștenirea culturală lasată Bârladului”, a explicat primarul Boroș.

Interesant este că, la ceremonia de la Bârlad, a participat și strănepoata marelui maestro, Andra Tonița. În vârstă de 44 de ani, strănepoata marelui pictor s-a născut în România, dar s-a mutat în Franța, la vârsta de 5 ani. Acum, s-a întors acasă pentru a-și lua doctoratul în Științe Politice.

Să mai notăm că ideea-concept aparține lui Sebastian Pascu, iar execuția aparține bârlădeanului Sebastian Perju.