Atenție la activitatea de pe terase, DSVSA Vaslui pregătește controale dure!

0
357




Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a organizat, în ultimele săptămâni, mai multe videoconferințe cu reprezentanți ai operatorilor din domeniul alimentației publice, în contextul măsurilor de relaxare.









S-au desprins o serie de cerințe generale igienico-sanitare, precum și cele care țin de funcționarea activităților de productie și livrare, care vizează unitățile de alimentație publică și activitățile permise în această perioadă, respectiv prelucrarea și comercializarea produselor alimentare prin comerțul online sau cu servire la pachet (take away, room service, drive-in, home delivery).

În urma discuțiilor cu toți factorii implicați, asociații de profil, instituții responsabile, ANSVSA a elaborat și publicat pe site-ul propriu mai multe recomandări care sa vină în sprijinul operatorilor din domeniul alimentației publice la reluarea activităților.

Ca urmare a măsurilor de relaxare stabilite la nivelul Guvernului, aplicabile începând cu data de 1 iunie 2020 și care vizează activitățile de preparare, servire și consum ale produselor alimentare în spațiile special amenajate din exteriorul unităților de alimentație publică, ANSVSA a adoptat, în data de 29 mai, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Comerțului un nou Ordin care stabilește cerințe adresate operatorilor din domeniu pentru organizarea și funcționarea adecvată a circuitelor de preparare și servire ale produselor alimentare în aceste unități și pentru protecția clienților.

Revizuirea circuitelor funcționale de producție, preparare, livrare și servire este esentială și trebuie realizată astfel încât să se respecte măsurile de protecție sanitară pentru a împiedica posibila infecție cu virusul SARS – CoV 2, dar, în acelasi timp, să nu afecteze siguranța alimentelor.

Sunt în derulare acțiuni de verificare întreprinse de ANSVSA și MS, prin structurile teritoriale (DSVSA și DSP) judetene și ale municipiului București care vizează modul în care sunt respectate cerințele de siguranță a alimentelor și, respectiv, cele de sănătate publică.

În ce privește terasele sau spațiile deschise din exterior ale unităților de alimentație publică, inspectorii vor derula, în perioada următoare, controale pentru verificarea și consilierea, acolo unde este cazul, a operatorilor din domeniu.

„Dezideratul este acela de a garanta cetățenilor care doresc să consume produse alimentare la terase, că pot veni în locuri sigure și că nu se expun vreunui pericol privind sănătatea, inclusiv din prisma siguranței alimentelor.

Acolo unde, ca urmare a controalelor oficiale se constata nereguli grave care periclitează sănătatea cetățenilor, neglijență sau chiar dispreț față de prevederile legale, se vor aplica sancțiuni, care pot merge până la suspendarea activității unității respective”,

anunță ANSVSA.