Practici scandaloase, administratorii speciali de la Comcereal au luat năravurile lui Cojocaru!

0
1078




STATUL ROMÂN DOARME?… Ditamai scandalul în agricultura vasluiană, după ce administratorii speciali ai SC Comcereal SA Vaslui au decis să aplice aceleași metode ca predecesorii, moldovenii lui Cojocaru.









Ieri, în zona satului Mitoc, din comuna Banca, tractoarele unei firme „afiliate” acestor administratori speciali au întors 6 hectare cu grâu, spre nemulțumirea și furia firmei care a executat lucrările de semănat și însămânțări, dar și a țăranilor din zonă.

La fel proceda și Cojocaru, cu câțiva ani în urmă!, aceleași practici de scandal, de a distruge culturile unor firme locale, noaptea, ca hoții!, trezind furia a mii de proprietari de terenuri din județ.

Numai ieri, zeci de mii de lei investiți în terenurile respective, cu documente oficiale și cu acte aprobate de Consiliul Local Banca, dar și de țăranii păcăliți de moldovenii care au distrus Comcereal, au fost irosiți în câteva clipe. De ce? Pentru că așa vor mușchii celor puși de statul român să recupereze ce au furat alții, nu să copie metodele lui Cojocaru!

Și un element ciudat. Pe zona Banca-Bogdănești, în aceste zile, se fac presiuni incredibile din partea administratorilor speciali, care folosesc tractoare uriașe, distrugând culturile. Vremea lucrărilor de însămânțare a trecut.

Ce se urmărește prin aceste distrugeri? Culmea, lângă terenurile întoarse cu forța, ieri, terenurile care sunt în administrarea Comcereal zac nelucrate!

În timp ce Comcereal Vaslui nu a dat un bob de grâu proprietarilor de terenuri, în perioada lui Cojocaru, ce fac noii administratori speciali? Ne spune o sursă din domeniu, care dorește să rămână anonimă.

„Care este rolul acestor administratori speciali? Pentru ce au fost puși ei de instanțele de judecată? Nu să urmărească cine sunt vinovații, cine sunt cei care au distrus Comcereal, să ia măsuri împotriva lor? Nu trebuiau să caute unde au ajuns zecile de mii de hectare? De ce nu-l caută pe Cojocaru? De ce nu urmăresc modul în care mii de hectare au dispărut din patrimoniul Comcereal?

Ani de zile, moldovenii au luat zeci de milioane de euro de la APIA și nu au dat nimic la oameni. Ce fac acum, acești administratori speciali? Umilesc bătrânei de 70-80 de ani pe dealurile Vasluiului, care nu mai vor să lucreze cu ei, după ce au fost mințiți atâția ani! Mai urât, cheamă și Poliția pentru a umili de tot acești țărani cu iubire de pământ”,

spun sursele noastre.

Curg acuzele de posibil șantaj la adresa administratorilor speciali ai Comcereal, din partea firmelor locale de prestări servicii agricole

„Merg prin comune și aproape că îi șantajează pe cei de la firmele locale, să încheie cu ei contracte de prestări servicii și contracte de vânzar a recoltei viitoare. Totul este fictiv, iar ei sunt foarte grăbiți acum, pentru că trebuie să depună cât mai multe contracte din acestea la APIA, să ia sutele de mii de euro de acolo, subvenții.

Atenție!, se știe deja în județ că aceste contracte sunt doar de formă, firmele locale care lucrează terenuri nu văd un bob din recoltă, totul se va duce, într-un final, către firmele ale căror interese le reprezintă ei, acum, în mod ascuns”,

explică o sursă bine informată.

De altfel, instanțele de judecată din Moldova abundă de acuzații la adresa practicilor administratorilor speciali ai Comcereal SA.

„Deși prin Raportul de activitate publicat în BPI 55/06.01.2020 se indică faptul că toate cheltuielile Comcereal Vaslui cresc în mod exponențial cu circa 1.000.000 lei/lună, același administrator judiciar propune angajarea unui cost halucinant, de 40.000 euro/lună, prin care se vor direcționa aproape jumătate de milion de euro anual către o firmă din Singapore, înființată în luna mai 2019”,

se arată într-un document înregistrat oficial pe rolul Curții de Apel Iași.

Situația este foarte gravă, iar modul în care administratorii speciali, unul din județul Vaslui și celălalt din București, acționează pot conduce la revolte de neimaginat în județ.

Ce interese are prefectul Gologan în acest scandal? Prefectul, chemat de urgență la București!

De altfel, în urmă cu câteva zile, la Șuletea s-a petrecut un fapt extrem de grav, având în vedere că, pentru a potoli revolta oamenilor, care s-au săturat să fie mințiți de cei care au condus Comcereal au fost intimidați de forțele speciale ale Poliției, trimise de prefectul Gologan.

„Doar cât a fost dl. Porumboiu acolo, în fruntea Comcereal, ne-am primit drepturile an de an, pe urmă numai niște golani, care ne și amenință pe terenurile noastre. Nu au lucrat terenurile, nu am primit arendă și acum ne amenință cu Poliția”,

spun localnicii.

Sursele noastre spun că, în urma scandalului de la Șuletea, în care jandarmi și polițiști din trupele speciale au fost folosiți în mod ilegal, într-un scandal care ar trebui să se tranșeze în instanță, nu prin forță!, Gologan a fost chemat la București să dea explicații.

De aceea, ieri, când oamenii din Banca s-au revoltat, nu au mai venit trupe speciale, așa cum cereau administratorii speciali.

Citește și: Exclusiv vasluianul.ro: Afacerea ascunsă a lui Onila în faliment

Administratorii speciali nu ar trebui să conteste în instanță, în loc să se lupte cu proprietarii pe dealuri?

Ani și ani de zile, în perioada în care Cojocaru a distrus Comcereal – iar instituțiile statului român au tăcut! – sărmanii țărani, proprietari de terenuri, nu au văzut un bob de porumb de la șmecheri. Un an de zile, după ce Cojocaru a lăsat totul baltă, mii de hectare de terenuri au rămas nelucrate. Ce au făcut oamenii în aceste condiții?

Au căutat firme agricole locale, cărora le-au semnat documentele de arendă, sătui de minciuni. Ce fac, acum, administratorii speciali? În loc să meargă în instanțe și să obțină dreptatea pe care susțin că o au, cheamă poliția și lucrează în forță terenuri, fără să fi întreprins pașii de reglementare a situației în sălile de judecată.

Se comportă ca niște moșieri necruțători, uitând că terenul nu este al lor, ci este al oamenilor, cei care au fost mințiți în ultimul hal, după ce la conducerea Comcereal a ajuns Valeriu Cojocaru. Fără să se lupte în instanță pentru a se clarifica situația terenurilor, cei doi administratori speciali sfidează tot județul, acționând în forță pe sute de hectare, pe care au produs pagube de milioane de lei, până acum.

Dar, aviz organelor statului!, țăranii vasluieni nu mai suportă să fie bătaia de joc a tuturor neaveniților, care nu-și urmăresc decât propriul interes!