Sute de copii din Husi, cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate, ajutor din partea Episcopiei Husilor! Este un proiect european pilot!

0
452




SPRIJIN… Ieri, a fost lansat, în Episcopia Husilor, proiectul „Alege scoala pentru viatã!”, implementat de cãtre Patriarhia Românã si Fundatia World Vision România. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020.









Evenimentul, desfãsurat în sala de conferinte a Protopopiatului Husi, s-a bucurat de prezenta Preasfintitului Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor. Alãturi de Preasfintia Sa au participat pãrintele Constantin Nãclad, managerul proiectului, reprezentanti ai Fundatiei World Vision România, pãrintele Cosmin Gubernat consilier cultural si comunicatii media, domnul Marian Ruginã, consilier pentru activitãti cu tineretul, doamna Monica Mocanu, inspector de Religie al judetului Vaslui, directorii liceelor si scolilor generale din municipiul Husi, precum si profesori de religie si preoti din Husi.

În cuvântul sãu, Ierarhul Husilor a subliniat importanta unui astfel de proiect, precum si impactul educatiei în depãsirea mediilor vulnerabile în care trãiesc numerosi copii:

“Pentru Episcopia Husilor este o mare bucurie oportunitatea de a implementa un proiect care vine în ajutorul copiilor ai cãror pãrinti sunt plecati în strãinãtate.

La nivelul Episcopiei Husilor, prin activitãtile filantropice pe care le avem în desfãsurare, ne-am asumat deviza: „prin educatie scãpãm din sãrãcie”. De aceea, acest proiect este mai mult decât binevenit.

Stim, din statistici, cã 74.000 de copii sunt lãsati în grija rudelor sau a anumitor persoane apropiate, având pãrintii plecati în strãinãtate.

Ne bucurãm cã Fundatia World Vision, în parteneriat cu Patriarhia Românã, au gãsit de cuviintã sã includã si copiii din orasul Husi în acest proiect de importantã majorã din punct de vedere educativ si spiritual.

Parteneriatul Bisericã – scoalã – Familie este unul determinant. Sunt factorii esentiali care jaloneazã si dau continutul educatiei unui copil. Biserica vine cu dimensiunea spiritualã, scoala cu cea educativã, iar familia le însumeazã pe ambele”.

Beneficiarii acestui program sunt 270 de copii si tineri, cu vârsta cuprinsã între 6 si 16 ani, având unul sau ambii pãrinti plecati la muncã în strãinãtate. Localitãtile din care provin beneficiarii sunt municipiul Husi, judetul Vaslui, Comarnic si Mãneciu, judetul Prahova.

Elevii implicati în proiect vor beneficia de stipendii lunare, de excursii, scoli de varã, tabere si multe activitãti cu caracter educativ nonformal. Nici pãrintii sau tutorii lor nu sunt uitati, ei beneficiind de campanii de informare si constientizare, precum si de diferite ateliere de lucru cu tematicã aplicatã cauzei proiectului.