Porcii din Lunca Banului, aproape de exterminare! S-a descoperit un focar în comună!

0
403




ALARMÃ…Zilele trecute, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi, a suspicionat prin buletin de analiza, un caz de pestã porcinã africanã la porcii domestici dintr-o gospodarie aflatã pe raza localitãtii Lunca Banului. Dupã confirmarea diagnosticului, au fost întreprinse urmatoarele mãsuri: la solicitarea DSVSA Vaslui, Prefectul judetului a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor care a aprobat Planul de mãsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane în suspiciune la porcii domestici.









„Facem apel din nou, pe acesta cale la cetãteni, crescãtori de porcine, sã anunte de urgentã medicul veterinar în situatia în care apar modificãri în statusul de sãnãtate al porcinelor din gospodariile proprii sau apar cazuri de mortalitate în randul porcinelor. Totodatã atragem atentia cetatenilor cã este interzis consumul cãrnii de porc fãrã a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugati sã se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuãrii examenului trichineloscopic”, au spus reprezentantii DSVSA.

Având în vedere evolutia alarmantã a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judetului Vaslui, DSVSA Vaslui împreuna cu Institutia Prefectului face un apel cãtre primari, consiliile locale si cãtre cetãteni sã trateze cu maximã responsabilitate actiunile care tin de prevenirea rãspândirii virsului si recomandã sã respecte cu strictete toate actiunile impuse de autoritãtile competente.