Oamenii de afaceri vasluieni cer politicienilor sã învete semnificatia cuvântului “lobby”. Problemele economice ale judetului cer implicarea alesilor

0
5540




DEZBATERE…Camera de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui a fost gazda unei interesante dezbateri legate modul în care cei aflati astãzi la putere vãd judetul nostru. Sau, mai bine zis, nu-l vãd. Pe lângã oamenii de afaceri reprezentantivi ai judetului Vaslui invitati la dezbatere, au mai fost prezenti si directori ai deconcentratelor de interes, primarul Vasile Pavãl si parlamentari. Din pãcate, cei din urmã au fost reprezentati doar de deputatul AUR, Raisa Enachi.









Discutiile s-au purtat în jurul identificãrii problemelor cu care se confruntã mediul de afaceri vasluian dupã pandemie dar si problemele legate de ajutorul de stat asteptat de toatã lumea sau de lipsa fortei de muncã, mai ales a celei calificate.

“Geografic, suntem asezati în regiunea Nord- Est, cea mai slab dezvoltatã si este greu sã ne mentinem competitivitatea într-un judet în care sunt mai multi bugetari decât antreprenori si salariati în mediul privat. În judetul Vaslui sunt necesare fondurile dar, de exmplu, investitiile PNRR tind spre zero. Parlamentarii care reprezintã acest judet ar trebui sã ne reprezinte interesele, nu sã se certe între ei. Ar trebui sã fie prezenti printre noi, atunci când le solicitãm prezenta la astfel de întâlniri si dezbateri pentru ca problemele noastre sã fie auzite si la Bucuresti. Altfel, ne întâlnim singuri, vom vorbi degeaba între noi si nu vom reusi sã facem nimic”, spun oamenii de afaceri.

Politicienii vasluieni de la guvernare, trasi de urechi de mediul de afaceri vasluian

De asemenea, reprezentantii mediului de afaceri au discutat si de lipsa de interes a clasei politice vasluiene fatã de ceaa ce înseamnã, acum, atragerea de fonduri europene, mai ales cã România intrã, în curând, în cel de-al treilea exercitiu financiar. Acest lucru s-ar putea traduce prin experientã în ceea ce priveste crearea gidurilor necesare atragerii fondurilor dar, din pãcate, la noi, lucrurile stau altfel. În loc sã fie simplificate procedurile, ele devin din ce în ce mai complicate.

“Toatã lumea vorbeste de importana absorbtiei fondurilor europene dar ne de dãm singuri peste picioare. Cei care au fãcut deja proiecte europene sunt penalizati cu 10 puncte. De asemenea, face diferentã între firmele mari si cele mici si asta poate reprezenta chiar discriminare. Plus cã reprezentantii nostri politici ar trebu sã învete ce înseamnã si cum se face activitatea de lobby, mai ales în Parlamentul European”, au mai spus oamenii de afaceri vasluieni.

Aceste afirmatii fac referire si la faptul cã, în ultima periodã, preturile au luat-o razna si urmeazã noi cresteri. În conditiile în care România este capabilã sã-si producã singurã necesarul de energie electricã, gaze sau combustibili, toate acestea sunt importate. Cresterea pretului la energie afecteazã pe toatã lumea si, implicit, cresc preturile la toate celelalte. Deocamdatã se poate vedea o crestere consistentã la materialele de constructie.

Acest lucru poate avea efecte negative serioase asupra firmelor care deruleazã proiecte cu autoritãtile publice. În conditiile în are valoarea unui proiect a fost deja stabilitã, o eventualã diferentã datoratã tocmai de acestor cresteri, ar trebui sã fie suportate din bugetele locale. Toate acestea au fost cel ma ibine scoase în evidentã chiar de cãtre primarul Vasile Pavãl care a afirmat cã nu am avut o voce puternicã la Bruxelles care sã tinã cu românii si sã ne reprezinte interesele. În schimb, au stat cu capul plecat si au aceptat ce le-au cerut Europa.