Postarea unui liberal vasluian, mutat la Londra, despre dedesubturile campaniilor electorale ale PNL Vaslui! Amănunte inedite!

0
372




OPINIE PE FACEBOOK… ”După ce am citit articolul din Vremea Nouă și am urmărit ieri conferința de presă al D-lui Marius Arcăleanu mã împinge „Încornoratul” să expun aici scurta mea experiență din PNL Vaslui.









Am intrat în PNL Vaslui la începutul lunii octombrie 2016, în preajma alegerilor parlamentare. La acel moment situația în Organizație era cam așa:

Dan Marian era senator în funcție și presedinte PNL filiala județeană până în sept 2016 („tras pe dreapta” datorită unor probleme de natura juridică)

Nelu Tataru era preşedinte interimar al filialei județene și candidat pe poziția nr 1 la Senat

Daniel Olteanu deschidea lista la Camera Deputaților, iar Iovu Oana candida de pe poziția a doua de pe listă, tot la Camera Deputaților

Nu prea am reuşit eu să îmi dau seama cine făcea parte din biroul politic, cine era preşedinte și era foarte multă agitație. Ca  sā înțelegeți mai bine, atmosfera era ca într-un avion aflat la 10.000 de metri, plin de călători, unde tocmai s-a anunțat că la bord s-a pus o bombă și toți pasagerii încercau să fugă, dar n-aveau unde.

Buuun… Eu, prost si sărac cum eram, aterizat acolo din PMP ( partid de aproape 5%, scor pt care am muncit si eu foarte mult, contribuind substanțial la fenomenul numit „încălzire globala” la câtă motorină am ars prin comunele din zona Vaslui) mi-am propus să pun umărul la dărâmarea PSD-ului din județ din postura de membru PNL, partid pt care am afinitãți încă din perioada adolescentină a vieții mele, cand învățam despre brătieni la istorie, pentru BAC.

Am fost repartizat în echipa de campanie a doamnei Iovu Oana, lucru normal, deoarece era singurul candidat cotat cu şanse din zona mun. Vaslui și eram recomandat că am o oarecare experiență în politica online, fenomen care abia intrase pe piață la acel moment.

Menționez faptul că din echipă mai făcea parte dl. Turcu Cristian, care se ocupa mai mult cu organizarea de întâlniri electorale în comune, deoarece el cunoştea mai bine liderii PNL din teritoriu.

Eu dornic de afirmare și implicat direct într-un proces electoral la cel mai inalt nivel, având ceva experiență acumulată în PMP, mă pun pe citit, studiat campania electorală a lu’ Donald Trump si Hillary Clinton, mă pun pe analizat candidatul pe care îl susțin și caut să fac o treabă bună.

La câteva zile după startul campaniei, d-na Oana Iovu îmi aduce la cunoştință faptul că directorul ei de campanie va fi nimeni altul decât Lucian Timofticiuc. Nu am avut nici o problemă cu aceastã numire, deoarece excluzând faptul că ne „tăvălise în lături” de nenumărate ori pe noi, cei care activasem în PMP în ultimii ani, eram bucuros că poate am de învățat de la marele analist politico-social al prea-frumoasei noastre urbe. Şi uite aşa, la foarte scurt timp, îşi face apariția în sediul PNL din str. Păcii dl. Lucian Timofticiuc. Îşi trage sub el două scaune, scoate o batistă de un metru pătrat, cu care îşi şterge transpirația de pe frunte, îşi trage un pic sufletul (cred că alergase ca după autobuz, din centru până la gară) și zice: „Ia gata, ce se-ntâmplă aicea” şi.., ca la un semn divin, toți care eram în sala de şedințe ne distribuim toată atenția către „El Fenomeno” al presei locale.

Acesta, foarte sigur pe knowledge-ul cu care a fost înzestrat de mama natură, ne trasează strategia de campanie și ne prezice deznodământul alegerilor, învăluit parcă de un misticism negru, marca Baba Omida Tămăduitoarea și Clarvăzătoarea.

Acu, io’ eram conştient de faptul că în campanii electorale este mai mult decât normal să contractezi firme de consultanță, dar acestea au rolul teoretic de a scoate în evidență calitățile candidaților și de a îmbrăca programul electoral într-o rochie de mireasă inocentă, care apare fără probleme de moralitate în fața invitaților, nu intervine în schema organizatorică a formațiunii politice cu care colaborează.

Atunci, mi s-au confirmat zvonurile care circulau, că deh… lumea e rea si păcătoasă, precum că Lucian Timofticiuc are o influență enormă în PNL. „Aia e”, mi-am zis, „probabil că ştiu ăştia de aici cum se face treaba că, na… e al doilea partid din județ”.

Am continuat să fac parte din echipă, iar în una din zile fiind în sediul Vremea Nouă îl aud pe Lucian Timofticiuc cum îi spune Oanei Iovu că trebuie să facem în aşa fel încât să nu iasă Nelu Tătaru senator, adică o să vorbească el cu oamenii din organizațiile PNL (consilieri locali, județeni și primari) să se voteze la Camera Deputaților cu PNL și la Senat cu oricine altcineva. mai puțin PNL, adresând deasemenea la adresa d-lui Tătaru cuvinte pe care nu le pot reproduce aici și atribuindu-i pseudonime precum „Molăul”.

Auzind acestea, am început să-mi fac griji, dat fiind faptul că odată cu mine în PNL intrase și fostul meu preşedinte de la PMP, dl Daniel Onofrei, cu care mă aflam în relații mai mult decât bune și ştiam că și el contribuise de zor la fenomenul „încălzire globală”, arzând motorina prin comunele din zona Huşi și Bârlad pt dl Nelu Tătaru, fapt pentru care l-am şi anunțat imediat despre planul diabolic elaborat de ilustrul ziarist.

Ceea ce m-a făcut totuşi să pãrăsesc echipa a fost o întâmplare petrecută în sediul firmei „Aspigraf”, situat la Centrul de Afaceri,  de unde la „ceas de seară”  eu și dl. Timofticiuc ne-am deplasat să ridicăm un set de afişe electorale cu d-na Iovu. Administratorul de la Aspigraf, în persoana d-lui Aştefănoaei Cristian, încă lucra la ghilotină, încercând să onoreze comanda la timpul stabilit.

În timp ce aşteptam ca să se aranjeze afişele în cutie, Lucian îl întreabă pe Cristi: „Ă… ce părere ai de cum i-am gândit afişul si cum am îmbrăcat-o?”. La care Cristi îi răspunde: „Luciane, sincer să-ți spun … neinspirat. În loc să-i scoți în evidență calitățile de avocat, arată mai mult ca o damă de companie”, la care Lucian răspunde: „Uite, vezi ? Aici se vede că nu te pricepi! Dacă lumea vrea circ, trebuie sa-i dăm circ… cum crezi că aș putea întreține ziarul ăsta, fără circ?”.

Ca să termin istorioara… dacă mai adaug faptul că l-am auzit pe Timofticiuc cum intervine și în desemnarea viceprimarului de la com. Pungeşti este clar pentru mine că acesta obişnuieşte să intervină în politica de organizare a PNL.

Dar să vă spun deznodământul alegerilor: Nu a „ieşit” nici Nelu Tătaru, nici Oana Iovu, PNL obținând un singur mandat de deputat în persoana d-lui Daniel Olteanu (exact cât PMP)  acesta părăsind PNL în 2018 sau 2019, în favoarea formațiunii ALDE, lăsând liberalii fără nici un parlamentar până în 2020.

Nu am nici o dovadă, dar cred că dl. Arcăleanu are dreptate când afirmă că dl. Timofticiuc „se bagă în bucătăria PNL” iar după părerea mea faptul că acest lucru s-a întâmplat nu face bine nimănui, ba din contră. S-a văzut clar în campaniile electorale de la parlamentare și locale din 2020 că Vremea Nouă a mâncat tortul cu tot cu cireaşă în ceea ce priveşte contractul de publicitate electorală care promovează PNL. Iar cu banii primiți Dl. Timofticiuc și-a adăpat setea de răzbunare vizavi de Dl. Buzatu (nu-l cunosc personal și nici nu-l simpatizez) majoritatea materialelor publicitare fiind adresate acestuia, lucru care după părerea mea nu este conform legii electorale unde scrie clar că se pot „deconta” banii doar pt materialele electorale publicitare care promovează proprii candidați.

Daca reurmăriți unele scenete cu Uzatu’ o să observați ca la sfârșit este: Material comandat de PNL și executat de Vremea Nouă. Dar, după cum am mai spus mai sus, eu sunt prost și sărac și nu am studii juridice, așa că părerea mea contează mai puțin” – postare preluată de pe pagina de Facebook a vasluianului Lucian Ștefan Păduraru, mutat de mai mulți ani în Regatul Unit.