Domnitorul Ștefan cel Mare, sărbătorit cum se cuvine în comuna care-i poartă numele. Episcopul Hușilor, prezent în mijlocul sătenilor!

0
556




La Cănțălărești, voievodul Moldovei, Ștefan cel Mare, este sărbătorit, an de an. Anul acesta, sărbătoarea a avut o însemnătate aparte mai ales că a fost dedicată și românilor de pretutindeni. Astfel, oaspeți de seamă au venit la Cănțălărești pentru a marca cei 517 ani trecuți de la moartea voievodului. Printre ei s-a numărat și Episcopul Hușilor,  Preasfințitul Părinte Ignatie. La sfârșitul slujbei oficiată de acesta, împreună cu un numeros sobor de preoți, Preasfințitul Părinte a ținut să le mulțumească oamenilor adunați la sărbătoare pentru răbdarea pe care au avut-o să urmărească și să asculte slujba, de la început și până la sfârșit.









„Iubiți frați și surori, împreună rugători! În Evanghelia dedicată acestei duminici a Sfinților români, Hristos ne spune că „așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenior ca, văzând faptele voastre cele bune, să slăvească pe Tatăl cel din Ceruri. Sfântul voievod Ștefan cel Msre este cel care a împlinit acest cuvânt al lui Hristos. A fost o lumină pentru țară, pentru neam dar și pentru Europa. Așa cum ați putut auzi, Papa Sixt al IV-lea la supranumit pe Sfântul voievod, Atletul Creștinătății. Era iubit de popor și avea o dragoste deosebită față de popor și față de credință. Nu-și atribuia nici o victorie. Toate le punea în seama lui Dumnezeu. Cronicarii au consemnat această zicere a voievodului, după fiecare biruință: „cu ajutorul Atotmilostivului Dumnezeu, am biruit!” Atunci când pierdea, se căia. Își exprima starea de pocăință spunându-i lui Dumnezeu: pentru păcatele mele am pierdut acest război. Minunat ar fi ca toții să luăm aminte la această stare de smerenie a domnitorului. Din păcate, atunci când suntem pe culme uităm să-i atribuim și lui Dumnezeu din tot ceea ce am reușit.

Sărbătoarea comunei Ștefan cel Mare a început prin rugăciune. Adevărata cinstire se face prin rugăciune. Și mulțumesc tuturor care au ținut foarte mult ca preambulul acestei sărbători să fie unul de rugăciune și regulegere. Le mulțumesc și preoților aici de față și autorităților județene și locale pentru acest lucru. Și dumneavoastră vă mulțumesc pentru că sunteți minunați. Am văzut acele corturi amplasate și mi-am zis că lumea va fi tentată să meargă la un mic și la o bere. Nu a mers nimeni! Toți ați rămas la rugăciune. Și pentru asta vă mulțumesc pentru că nu ați confundat planurile”, spune Preasfințitul Părinte Ignatie.

Regal folcloric la Cănțălărești! Primarul Mihai Moraru și dorește revenirea la normal

La finalul slujbei, pe scena din localitatea Cănțălărești au urcat, rând pe rând, artiștii invitați. Spectacolul a fost deschis de corul Episcopiei Hușilor, Dignus Est (Vrednic este – n.r.), cu un recital de cântece dedicate domnitorului Ștefan cel Mare. Apoi, pe scenă au urcat copii grupului Sonora, din comună. Au urmat, rând pe rând, Ion Paladi, Igor Cuciuc, Cristian Rizescu, Daniela Gyorfi, Mihai Ciobanu, Silvia Ene. De asemenea, pe scenă a urcat și primarul comunei Ștefan cel Mare, Mihai Moraru. „Trebuie să vă spun că această sărbătoare a fost făcută cu respectarea normelor impuse pentru combaterea Covid – 19. Noi le-am respectat pe toate. Am observat că locuitorii comunei noastre simt nevoia de a se elibera de toate restricțiile care au fost și să pornim cu toții acea viață de care nouă ne este dor.

Vreau ca ca oamenii acestei comune să se simtă bine  și tot ceea ce eu inițiez să le facă viața mai bună. Avem proiecte în derulare și unul dintre ele este împreună cu localitatea Gotești, din raionul Cantemir și urmează ca și celelalte proiecte, depuse, la CNI să-și pșrimească, sperăm noi, finanțarea. Avem răbdare și nu cred că acești guvernanți care au făcut până acum, mai nimic, nu vor ține la infinit o comună în loc. Fac parte dintr-un partid cu care mă mândresc pentru că am reușit să aducem bani în comună pentru dezvoltare. Am reușit asfaltarea a patru sate, am tras apă și am realizat canalizarea. Sper ca și acești guvernanți să înțeleagă că nu poți ține țara în loc doar din motive invocate de ei”, a spus primarul Mihai Moraru.