Vestea pe care o așteptau toți primarii vasluieni, s-a stabilit data!

0
440




AU BĂTUT PALMA… Alegerile locale ar urma să se desfășoare pe 27 septembrie, după ce PSD s-a înțeles cu celelalte partide parlamentare în acest sens. O veste pe care o așteaptă cei 86 de primari vasluieni, dar și sutele de consilieri locali și județeni, care se gândesc la noi mandate în primării, CJ sau consiile locale.









Data a fost convenită de social-democrați în urma discuțiilor purtate cu Ludovic Orban (PNL) și Eugen Tomac (PMP), în timpul unei întrevederi care a avut loc săptămâna trecută.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a recunoscut într-o conferință de presă înțelegerea. „În primul rând avem o prelungire (a mandatelor aleșilor locali – n.r.) până la data de 1 noiembrie. În principiu, și noi suntem de acord cu data de 27 septembrie”, a spus social democratul. Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL), Alfred Simonis (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au depus, joi, la Parlament, un proiect de lege pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali până pe 1 noiembrie.

Data alegerilor locale din acest an se stabilește prin lege organică.

Cei care vor să intre în lupta pentru primărie vor trebui să strângă în continuare semnături, însă mult mai puține. Dacă legea actuală prevede măcar 1% din numărul alegătorilor dintr-o anumită localitate, pentru acest scrutin, au nevoie doar de jumătate.

În cazul Bucureștiului, de exemplu, în loc de 18 mii de semnături necesare pentru funcția de primar general, fiecare candidat va trebui să strângă doar 9.000.

Campania electorală va dura tot o lună și, cel mai probabil vor fi luate măsuri suplimentare de siguranță în contextul pandemiei. Astfel că nu ar fi exclus nici să purtăm măști de protecție când mergem la vot, nici ca secțiile de votare să fie suplimentate și organizate în mai multe spații.