Județul nostru lăsat de izbeliște de către Guvernul Cîțu. La calamități, nici un leu pentru Vaslui

0
437






Zilele trecute, guvernanții noștri au emis o Hotărâre de Guvern prin care au fost atribuite sume de bani județelor afectate de calamități. Din păcate, pentru guvernarea actuală, județul nostru nu contează astfel că Vasluiul a primit zero lei. Decizia a suprins pe toată lumea mai ales că, în urmă cu ceva vreme, în cadrul alegerilor din interiorul PNL, premierul susținea că Vasluiul este la sufeltul lui mai ales că de aici vine cel supranumit ”salvatorul României”, în perioada de pandemie, fostul ministru al Sănătății, medicul Tătaru. Din păcate, toate acestea s-au dovedit declarații sforăitoare, menite să-i determine pe unii să voteze un anumit președinte. Și asta pentru că solicitările primarilor din județul Vaslui de a primi fonduri necesare refecrii distrugerilor provocate de calamități au rămas fără răspuns la București, chiar dacă, restul județelor, au primit bani guvernamentali. Iată ce spune președintele Dumitru Buzatu, referitor la situația de la Vaslui:
 
”Dorim să sesizăm câteva lucruri care fac parte din viața noastră politică dar nu sunt niște lucruri obișnuite. În general, atunci când Guvernul se afla în fața unor solicitări ale autorităților publice locale, găseau un răspuns pentru că nu este o acțiune permanentă a autorităților locale de a cere sprijin de la Guvern decât doar punctuale, când se află în dificultate. În vara aceasta au fost câteva fenomene naturale extrem de periculoase și care au produs, așa cum se întâmplă, an de an, pagube, pentru care UAT-urile au întocmit documentațiile necesare pentru a fi sprijinite. Iată că, de data aceasta, guvernul a inventat niște mecanisme noi, diferite de ce era înainte pentru că, în anii din urmă, guvernele primeau aceste solicitări și, atunci când găseau resursele financiare necesare, răspundeau solicitanților.
 
Anul acesta, Guvernul Cîțu a inventat un mecanism de răspuns care îi va face pe primarii și consiliile locale care au solicitat sprijin, să-l primească la calendele grecești. Și, după cum bine știți, grecii nu aveau calende. Mai exact, au dirijat toate aceste solicitări către Compania Națională de Investiții (CNI). Așa că, primarii solicită fonduri pentru programele de construcție de grădinițe de la CNI, pentru programul de reabilitare a școlilor, de la CNI, pentru asfaltarea drumurilor de la CNI, pentru dispensare, tot de la CNI. Cu resursele pe care la are Compania, rămâne de văzut când vor primi primarii un răspuns la solicitările lor. Guvernul a elaborat, în schimb, o hotărâre de Guvern referitoare la distribuirea unor sume de bani pentru refacerea a ceea ce a fost distrus de calamități numai că, județul Vaslui nu a primit nici măcart un leu”, spune Dumitru Buzatu.
 
De asemenea, ceea ce a declarat președintele Consiliului Județean Vaslui este susținut și de deputatul Eduard Popica. ”În completare vreau să vă spun un lucru pe care mulți îl cunosc. La nivel de Comitet Județean pentru Situații de Urgență există o procedură, ulterior puțin modificată. În momentul în care fenomenle meteo produc calamități, la nivel județean se constituie o comisie, făcută în urma solicitărilor UAT-urilor. Din comisie fac parte reprezentanți din partea Prefecturii, a Consiliului Județean, ISU. Comisia merge în teren, constată și întocmește un raport. Raportul urmează să fie trimis apoi de reprezentantul Guvernului în teritoriu (Prefectura – n.r.), către Guvern.
 
Se vehicula, zilele acestea, că acest raport nu a ajuns la București, cu intenția de a sugera că primarii nu ar fi trimis, la timp, rapoartele. Acest lucru este total neadevărat. Sunt convins că rapoartele au afost trimise în timp utial dar, printr-o hotărâre de guvern emisă zilele trecute, județul Vaslui nu a primit nici măcar un leu. Mai mult, în cursul vizitei avute de premierul Cîțu în județul Vaslui, cu ocazia alegerilor interne din PNL, jumătate din comunele din Nordul țării se aflau sub ape. Una din atribuțiile premierului este aceea  de a coordona, din MAI, activitățiule cu privire la calamități dar, nu a băgat acest lucru în seamă. Tragem un semnal de alarmă în sensul că locuitorii județului Vaslui sunt marginalizați de actuala coaliție de guvernare, chiar dacă, în Parlament sunt și parlamentari ai Puterii. Dar, aceștia nu spun nimic chiar dacă ei sunt cei care ar trebui să muncească pentru acest județ și, în aceste momente dificile, ar trebui să susțină județul acesta.
 
Premierul Cîțu invită primarii vasluieni la Guvern din fața camerelor de televiziune și atat
 
Chiar și atunci când a fost prezent la Vaslui, premierul Cîțu a refuzat să stea de vorbă cu primarii din județ și i-a invitat la Guvern. Numai că, premierul a omis ca declarațiile date în fața camerelor de televiziune să se și concretizeze într-o invitație oficială. ”Va veni momentul să dăm un răspuns la o solicitare care nu ne-a fost adresată. În mai multe rânduri, premierul Cîțu a făcut afirmații mincinoase, după părerea mea spunând că a invitat la Guvern, autoritățile publice locale și primarii din județul Vaslui. Afirmațiile au fost făcute după ce a fost întrebat de ce ignoră, în totalitate, județul Vaslui.  Aș vrea să îl întreb pe premier când a făcut această invitație și ce înțelege el printr-o invitație adresată autorităților publice locale. Sau trebuie să înțelegem că, o întrebare pusă întâmplător de către un jurnalist, este o invitație la Guvern? Poate ar fi trebuit să spună și când să venim la Guvern și unde anume. Sau să presupunem că, după ce a plecat de la Vaslui, premierul Cîțu așteaptă autoritățile publice din Vaslui?”, spune Dumitru Buzatu.