Primarul Murgeniului, pe făraș!

0
625




SE PREGĂTEȘTE SCHIMBAREA… Ioan Buta are zilele numărate în fruntea primăriei orașului Murgeni. În câteva zile, acesta va fi destituit din funcție, prin ordin al prefectului de Vaslui.









Ieri, conform unor surse neoficiale, secretarul primăriei Murgeni a trimis la Prefectură referatul de demitere a lui Buta, ca urmare a sentinței pronunțată de Curtea Supremă, în procesul cu Agenția Națională de Integritate.

„Am primit documente de la Agenția Națională de Integritate, prin care suntem informați despre procesul de la ÎCCJ și faptul că dl. primar Buta este incompatibil. Am cerut celor de la ANI să ne dea sentința completă în cazul acestui primar, nu doar nota care a apărut pe portalul Înaltei Curți de Casație și Justiție, după care se va semna ordinul de demitere. ANI a fost în proces cu dl. Buta, ei trebuie să ne pună la dispoziția sentința”,

a explicat o sursă din interiorul Prefecturii.

Locuitorii Murgeniului ar dori să știe: va răspunde Buta pentru sutele de mii de lei cheltuite fără acoperire, așa cum rezultă din documentele Curții de Conturi? Dacă nu, cine răspunde?

Fostul premier Ponta i-a dat un sac de bani lui Buta, dar acesta și-a bătut joc de fonduri!

În 2015, orașul Murgeni a primit cel mai mare buget din istoria orașului, în jur de 5 milioane lei (50 miliarde lei vechi). Văzând puhoiul de bani revărsat peste primărie, edilul Ioan Buta a “îngrășat” conturile unor firme apropiate primăriei, cu milioane de lei. Am demonstrat asta pe baza unui raport al Curții de Conturi de la Vaslui, în care se spunea, negru pe alb, că primarul Buta și-a bătut joc de banii dați de fostul guvern Ponta, fără nicio jenă.

S-a constatat, pe baza raportului Curții de Conturi, că s-au cheltuit în bătaie de joc multe milioane de lei, discreționar, fără bază legală, nefiind găsite nici măcar facturi pe care s-au achitat sume uriașe. În total, ”valoarea estimativă a abaterilor constatate se ridică la 895.229 lei”, scria în raport, probabil cea mai mare sumă găsită în neregulă vreodată la o primărie din județ.

În 2018, un alt raport al Curții de Conturi scotea la iveală alte nereguli. Numeroase lucrări din oraș, în valoare de sute de mii de lei anual!, erau direcționate către o firmă din oraș, Combimur SRL. O firmă a primăriei, în care CL Murgeni controlează toată activitatea de lucrări de construcții din oraș. Firma aceasta a fost controlată în totalitate de primarul orașului, spun localnicii. Un SRL care a avut, cu doar 5 angajați!, o cifră de afaceri, în 2016, de 164.208 lei. Firma în cauză a semnat cu primăria un contract prin care urma să înființeze un obor de animale în orașul Murgeni. Lucrarea nu s-a efectuat la termenii și calitatea cerute, însă pe 11 decembrie 2015 primarul Buta semnează acte prin care decontează către firma din subordinea sa suma de 82.723 lei, sumă achitată prin două ordine de plată.

vasluianul.ro – Dosar Murgeni

[smartslider3 slider=”18″]