PREMIERĂ NAȚIONALĂ: Veniți la Bârlad, se inaugurează cel mai mare telescop destinat observațiilor solare!

0
246




EVENIMENT MULT-AȘTEPTAT… În această dimineață, la sediul Observatorului Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan, din Bârlad, începând cu ora 8.00, are loc inaugurarea celui mai mare telescop dedicat observațiilor solare din România, ceea ce înseamnă și o premieră națională. Totodată, în același interval orar, astăzi, are loc și eclipsa parțială de Soare.









Achiziția acestui instrument a fost posibilă prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Averești 2000 S.A., reprezentată prin administrator Constantin Duluțe, și S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova, reprezentată prin președinte Petre Popa. În cadrul acestui demers a fost implicată și Primăria Municipiului Bârlad, reprezentată prin primarul Dumitru Boroș.

Telescopul Lunt are apertura de 152 mm și distanța focală de 900 mm. Este construit special pentru observații solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare și modern telescop pentru observații solare aflat în dotarea unei instituții publice din România.

Odată cu achiziția telescopului pentru observații solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad și pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ – Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput în așa fel încât să fie observate în condiții de siguranță cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanțe, filamente și erupții solare.

De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeței soarelui cu scopul popularizării științei și astronomiei în rândul publicului vizitator. Eclipsa parțială de Soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă și din România.

În cadrul inaugurării oficiale, vor participa personalități publice și civice din Bârlad și din România.