Râul Prut amenință să reverse peste satele de pe Valea Prutului, Prefectura Vaslui în alertă!

0
417




PERICOL… Așa cum anunțam în urmă cu câteva zile, viitura de pe Prut va atinge o înălțime de 3,5 – 4 metri, în orele următoare, în zona Fălciu, urmând să fie inundate satele din apropierea digului de protecție, cred specialiștii de la Apele Române județene.









Administrația NaționalăApele Române a anunțat, joi dimineață, că vârful maxim al viiturii de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns pe teritoriul României. Potrivit unui comunicat de presă, la stația Oroftiana, nivelul apelor a atins 1,78 cm (aproape 2 m) peste cota de pericol, urmând să intre într-o o ușoară tendință de scădere. Specialiștii estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuți-Prut în următoarele 24 de ore.

Mai multe echipe de intervenție au fost deplasate pentru apărarea localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut prin consolidarea accesului în locuințe cu saci și panouri mobile. Barajul Stânca-Costești a fost pregătit pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.

În cursul dimineții de ieri, hidrologii (INHGA) au emis două avertizări cod roșu de fenomene imediate valabile până la ora 12.00 pentru râuri din județele Botoșani și Iași.

Riscul de inundații pe cursul râului Prut a fost discutat și miercuri în ședința comitetului de urgență de la Ministerul Afacerilor Interne.

Premierul Ludovic Orban a anunțat evacuarea mai multor persoane, dar a spus că riscul viiturilor nu rămâne doar pe Prut, ci și în alte zone din nordul Moldovei, fiind dificilă o anticipare a acestora, în condițiile unei instabilități meteo accentuate și a precipitațiilor care pot ajunge și la 80 de litri pe metru pătrat.

Ieri după-amiază, prefectul județului, Mircea Gologan, a avut o ședință de urgență cu toate serviciile de urgență județene. „Am discutat despre situația de pe Prut și vom fi pregătiți ca, atunci când râul va inunda unele sate din zonă, să evacuăm oamenii și animalele de acolo, să nu avem pagube materiale sau omenești”, a spus prefectul Gologan.