HAOS total, mii de angajați trimiși acasă, baruri ÎNCHISE în tot județul! ”Unde vor să ne ducă incompetenții aceștia? La sapă de lemn? Să cerșim?”

0
2936




Se închid barurile sau cafenelele? Care dintre acestea? Este permis consumul de alcool în cafenele? Dacă un cafe-bar are și jocuri de noroc sau pariuri sportive se închide sau nu? Sunt doar câteva dintre întrebările care circulă de câteva zile prin județul Vaslui. Un lucru e sigur: guvernanții au dat o hotărâre de guvern, 34/2022, prin care spun că ”activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă”. De aici, s-a iscat și nebunia. Unii proprietari de baruri au spus că au, de fapt, cafe-baruri, cu păcănele și tot tacâmul, dar au fost închiși forțat. Alții sună înnebuniți la toate instituțiile, pentru a pune ÎNTREBAREA ZILEI: ”Eu am voie să funcționez?”. Ei bine, de aici răspunsul este foarte complicat.









La fel de complicat este și faptul că în cafenele, de exemplu, deși în HG 34/2022 se vorbește doar de numărul de locuri dintr-un spațiu, funcție de incidența Covid pe o localitate, patronii au pus afișe mari: ”Nu servim alcool”. ”Așa mi s-a spus. Să nu servesc pe nimeni cu alcool. Nu știu de ce. Eu am trecut în obiectul de activitate cafe-bar. Mă lasă să vând doar cafele, apă minerală sau plată, sucuri, energizante. Așa mi s-a transmis, că alcoolul este interzis”, spune un patron de cafenea din Vaslui.

Alții sunt cu nervii la pământ. ”Am chirie de plătit, am utilități, am angajați. Care idiot a găsit legătura între o bere servită în barul meu și cazurile de covid? Vor să ne îngroape de tot? Ce tâmpenie este asta, că noi, cei cu baruri, trebuie să ne închidem activitatea? Unde s-a mai auzit în Europa asta o mai mare prostie? Ori închizi pe toată lumea, cum au făcut la începutul pandemiei, ori ne lași să funcționăm. Vreți să ne aduceți la sapă de lemn?”, se întreabă patronul unui bar din județ.

Situația este și mai complicată, când vine vorba de cafenele sau baruri care au în interior aparate de joc și pariuri sportive. ”Eu am contract cu Casa Pariurilor, trebuie să le plătesc bani. De unde, dacă mă închid?”, spune un alt patron de cafenea. La toate aceste întrebări, am căutat toată ziua de marți un răspuns. Prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, susține că legea trebuie respectată. ”Îmi pare rău pentru problemele întâmpinate de cei care se confruntă cu această hotărâre, dar legea trebuie respectată. Dacă scrie că barurile sunt interzise ca activitate, trebuie să respectăm ceea ce scrie în HG. Nu se servesc cafele, apă, nimic. Timp de 30 de zile, barurile, cluburile și discotecile trebuiesc închise”, a spus prefectul județului.

Am încercat să aflăm mai multe, însă ne-am izbit de un zid al necunoașterii exacte a hotărârii de guvern, mai la toate nivelurile. Ce am aflat: că, dacă aveți un bar și îl țineți deschis în continuare, riscați să fie închis forțat timp de 30 de zile, de la data la care este descoperit de Poliție și Jandarmerie, că oamenii legii au asupra lor dispozitive prin care se înregistrează tot ce se descoperă în barul respectiv, după care se aplică amenzi, iar cafenelele au voie să vândă doar apă clienților care joacă la păcănele. Despre alcool, vorbim după 8 februarie…