Europarlamentarul vasluian Ramona Strugariu, despre situația din Republica Moldova: „Nu poți da vina pe Europa”

0
325




Europarlametarul vasluian Ramona Strugariu

INSTABILITATE… La Chișinău, autoritățile moldovene vorbesc despre unda verde pentru asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, ca ajutor pentru pandemia de Covid 19. Premierul Ion Chicu a declarat, recent, că guvernul său a agreat condiționalitățile Uniunii Europene pentru obținerea acestui sprijin financiar, iar această sumă este deja inclusă în proiectul de rectificare a bugetului.









Europarlamentarul vasluian Ramona Strugariu crede că, în aceste condiții, „trebuie mare atenție, pentru că acest împrumut, după cum bine știți, este cu niște condiționalități”

„Chiar fac un apel către guvern foarte clar către guvernul de la Chișinău, să nu ajungem în situația în care suntem acum, cu cea de-a doua și a treia tranșă a asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova. A treia este ratată, în principiu, oricum.

Deci ar trebui să-și asume foarte clar aceste condiționalități și acest angajament pe care și l-au luat în momentul în care au semnat acordul de împrumut, să se uite din timp la condiționalități și să adopte de la început o atitudine responsabilă, pentru că altfel vom avea aceleași discuții pentru a doua tranșă a împrumutului, pe care le avem acum pentru cele 30 de milioane care ar trebui să vină, dacă se consideră de către Uniunea Europeană, printr-o analiză de oportunitate, că au fost îndeplinite condițiile. Dar e un „dacă” – încă nu avem o decizie că sunt ele îndeplinite sau nu”,

explică bârlădeanca Ramona Strugariu, europarlamentar USR-PLUS.

„Șeful Executivului de la Chișinău poate să spună că nu mai sunt restanțe, evident că este dreptul lui. În același timp, dacă ne uităm la ansamblul condițiilor tehnice și la condiționalitatea generală politică despre care știm cu toții și discutăm fiecare dintre aceste aspecte în parte, e un mare și semnificativ semn de întrebare, dacă aceste condiții au fost îndeplinite.

Ceea ce vedem clar și este îngrijorător este că e foarte volatilă situația politică de la Chișinău și asta periclitează în mod direct interesul cetățenilor în contextul de criză acută în care este mai mare nevoie decât oricând – oricărui guvern, nu doar al Republicii Moldova – de o stabilitate politică și o seriozitate a partidelor politice, indiferent de faptul, repet, că ele provin de la guvernare sau din opoziție.

Eu sper din tot sufletul la o brumă de responsabilitate, îmi pare enorm de rău pentru cea de-a treia tranșă de asistență macrofinanciară, pentru că, dacă n-am fi rămas pe ultima sută de metri, și mi se pare aici extrem de absurd și de neacceptat din partea Guvernului Chicu să dea vina pe terțe persoane, pe Europa că nu trimite banii, pe Bruxelles și pe diverși actori individuali, și pe colegi europarlamentari, pe unii dintre noi sau pe opoziție, și mai rău, că nu primește banii Republica Moldova, cu toate că a fost timp din belșug”,

a explicat europarlamentarul vasluian.