Dan Marian, interviu EXCLUSIV Vasluianul.ro: ”Voi continua parteneriatul cu PSD, chiar dacă fuzionăm cu PNL. Am avut multe de învățat de la dl. Dumitru Buzatu”

0
2290




Dan Marian este unul dintre politicienii cu greutate din județul Vaslui. Lider politic, bun cunoscător al situației actuale, persoană implicată în proiectele de dezvoltare ale județului. Cam aceasta este cartea de vizită a celui care, de peste 25 de ani, face politică la vârful județului. De aproape o lună de zile, omul politic și de administrație s-a trezit într-o postură pe care puțini ar fi anticipat-o la începutul anului.









Printr-o decizie a Curții de Apel Iași a fost anulat proiectul de hotărâre prin care acesta era ales vicepreședinte al CJ Vaslui, în octombrie 2020. La ședința din 3 martie, după cum bine se știe, un singur vot i-a lipsit lui Dan Marian pentru a fi ales vicepreședinte.

Săptămâna viitoare, conform unor surse, ar urma să fie o nouă ședință a Consiliului Județean, în care se va repune pe tapet realegerea domniei-sale ca vicepreședinte.

Contactat de reporterii Vasluianul.ro, liderul ALDE a acceptat să ne acorde un interviu în exclusivitate despre frământările politice actuale.

Rep: Domnule Marian, cum ați comenta situația actuală de la Consiliul Județean?

Dan Marian: Înainte de analiza situația actuală, vă propun să plecăm de la un punct important al politicii locale, respectiv alegerile locale din septembrie 2020, când ALDE Vaslui, o echipă ambițioasă și frumoasă, a reușit să obțină cel mai bun rezultat dintre toate organizațiile din România, de aproape 9%.

Am candidat la președinția Consiliului Județean, cu dorința de a continua o activitate politică în folosul comunităților locale, în folosul administrațiilor publice locale.

Pot să vă spun, astăzi, la un an și jumătate de la aceste alegeri, că am îndeplinit multe dintre lucrurile promise atunci, că sunt prezent alături de administrațiile locale din județ, fapt care vă poate fi confirmat de primarii cu care am lucrat în această perioadă.

Cei trei consilieri județeni ALDE, subsemnatul, Dan Cain și Sorin Braniște, în baza protocolului încheiat cu PSD, am făcut parte din majoritatea Consiliului Județean și am susținut proiectele Executivului. A fost un an și jumătate de activitate fără cusur, în plan administrativ, într-un parteneriat foarte corect și eficient cu PSD.

Datorită acestui fapt, în urmă cu câteva săptămâni, la ședința Biroului Politic Teritorial al ALDE Vaslui s-a adoptat o rezoluție, în sensul susținerii politice pentru cei trei consilieri județeni ALDE și susținerii mele, personal, în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui.

La acea ședință, fapt foarte important, s-a mai decis susținerea în continuare a parteneriatului cu PSD, decizie bazată pe eficiența activității celor trei consilieri județeni ALDE, precum și susținerea majorității cu PSD în Consiliul Județean, în folosul cetățenilor.

Rep: Cum comentați situația generată de sentința Curții de Apel Iași, privind anularea acelei hotărâri de CJ, prin care erați ales vicepreședinte la județ?

Dan Marian: Este o sentință, o decizie pe care nu o pot comenta sau contesta. Singurul lucru pe care îl pot aduce în discuție aici este că Tribunalul Vaslui a dat câștig de cauză Consiliului Județean, în timp ce Curtea de Apel a dat câștig de cauză petenților. Prin urma, CJ Vaslui a pus în aplicare decizia Curții.

”Grupul ALDE se va prezenta în ședința Consiliului Județean cu un punct de vedere unitar, pentru alegerea celui de-al doilea vicepreședinte”

Întrebare: Domnule Marian, la ședința din 3 martie v-a lipsit un singur vot, pentru a fi reales vicepreședinte al Consiliului Județean. Mai există unitate în ALDE, în aceste condiții?

Dan Marian: Da, grupul consilierilor județeni ALDE, la ședința anterioară, de alegere a vicepreședinților, nu a avut un punct de vedere unitar.

Mie îmi pare rău de acea situație, dar cred că colegii mei și-au dat seama că au fost în eroare în legătură cu unele aspecte ale ședinței respective. Sunt convins că, în zilele următoare, rațiunea și pragmatismul vor învinge, iar grupul ALDE se va prezenta în ședința Consiliului Județean cu un punct de vedere unitar, pentru alegerea celui de-al doilea vicepreședinte.

Întrebare: Am și o întrebare despre un subiect care frământă pe multă lume, în ultima perioadă. Veți fuziona cu PNL?

Dan Marian: ALDE, prin structurile sale de conducere, a promovat o dezbatere internă privind oportunitatea unei fuziuni cu PNL. Ceea ce pot să vă confirm, la acest moment, este că această dezbatere continuă în partid.

Personal, mă abțin de la a comenta pe marginea acestui subiect, însă dacă partidul decide fuziunea cu PNL eu nu mă voi împotrivi acestei decizii.

”Din punctul meu de vcdere, dar și al grupului consilierilor județeni ALDE, parteneriatul cu PSD rămâne valabil până la sfârșitul mandatului nostru”

Rep: Ați tot vorbit de parteneriatul cu PSD la Consiliul Județean, spunând că este unul corect și eficient. Vorbind de o posibilă fuziune a ALDE cu PNL, cum vedeți pe mai departe colaborarea cu organizația PSD Vaslui, din postura de vicepreședinte, dacă veți fi reales la ședința de săptămâna viitoare?

Dan Marian: În eventualitatea unei fuziuni a ALDE cu PNL, vreau să anunț că, din punctul meu de vcdere, dar și al grupului consilierilor județeni ALDE, parteneriatul cu PSD rămâne valabil până la sfârșitul mandatului nostru. Am să argumentez, spunând că PSD este un partid extrem de serios, care, atunci când ia o decizie, o respectă până la capăt.

Am avut și am o colaborare foarte bună cu consilierii județeni PSD, în mod special cu președintele Dumitru Buzatu, iar asta mă face să susțin încă o dată că parteneriatul nostru va fi dus până la finele acestui mandat și, de ce nu, chiar și în mandatul următor.

Această oportunitate, de a lucra în Executivul Consiliului Județean, mi-a dat posibilitatea de a avea un câștig imens, în plan personal, și anume prietenia cu dl. Dumitru Buzatu, un om extrem de serios, de calm și de competent în gestionarea problemelor administrației publice locale, cu foarte multă experiență politică.

Am avut foarte multe de învățat de la dl. președinte Buzatu, în această perioadă de la Consiliul Județean și pentru aceasta vreau să-i mulțumesc în mod deosebit.