Managerul general al companiei Gaz Est, Adrian Tighici, semnal de alarmă către Guvern! ”Nu am emis facturile pe luna aprilie, așteptăm normele de aplicare la Ordonanța 27”

0
1062




Invitat la întâlnirea oamenilor de afaceri vasluieni cu administrația județeană și parlamentarii de Vaslui, în dubla sa calitate, de vicepreședinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui și cea de manager general al companiei Gaz Est, ing. Adrian Tighici a spus că, după o perioadă grea de pandemie, mediul de afaceri este slăbit, are nevoie de o predictibilitate, în condițiile în care oamenii de afaceri au încheiat o serie de contracte, pentru 2022, iar creșterile de prețuri din acest an au dat cu totul peste cap economia, investitorii români.









”Am avut o perioadă de pandemie, în care economia nu a funcționat cum trebuie, după care a venit o perioadă de relansare economică și, pe acest motiv, aș spune, au crescut și prețurile. Unele au crescut justificat, altele, nu, iar aici trebuie făcută o analiză serioasă, pentru ca, pe viitor, să nu se mai întâmple. A apărut, mai apoi, criza energetică, iar aceasta a generat o spiră a inflației, o criză energetică justificată, datorită situației geopolitice, care va continua.

De aceea, Guvernul a luat niște măsuri și s-a venit cu această Ordonanță 27, prin care Guvernul prevede o serie de ajutoare, atât pentru abonații casnici, cât și pentru abonații non-casnici. Această Ordonanță este bună, se aplică până la sfârșitul lunii martie 2023. Pentru a evita situația actuală, în care noi, agenții economici, contractăm lucrări, avem în derulare un program economic, trebuie să ne pregătim ca, atunci când vom creiona bugetul anului viitor, mă refer aici și la sectorul bugetar, să luăm în calcul o predictibilitate a evoluției energetice. Asta ne va permite să avem prețuri sustenabile, după martie 2023 va fi un nou prag, după care nu vom ști cum vom merge.

Trag un semnal de alarmă către Guvern, Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, să analizeze situația energetică și în următoarea etapă, să știm de acum ce vom face. Noi, cei care lucrăm în sistemul energetic, trebuie să creionăm deja un program de angrenare a unor credite,pentru a asigura necesarul de gaze, de energie electrică”, a precizat dl. Tighici.

Situația energetică nu se va îmbunătăți, chiar dacă România are acum o independență de 75%, a mai spus directorul general al Gaz Est Vaslui.

”Nu ne vom mai întoarce la situația în care am fost acum doi ani! Poate, pe viitor, cam peste un an, vom avea o situație mai îmbunătățită față de situația actuală. Îmi doresc foarte mult să se marșeze pe energia verde, pentru ca fiecare agent economic, fiecare casnic să poată să-și monteze acele echipamente cu care să producă energie electrică, pentru a asigura apa caldă. Contează foarte mult ca acei 25% care ne lipsesc acum să se realizeze prin energia verde”, a precizat managerul general al Gaz Est.

Adrian Tighici a spus că sunt o serie de probleme nerezolvate legate de aplicarea Ordonanței 27, situații care afectează sistemul energetic.

”Până la această oră, noi nu am reușit să emitem facturile pentru consumul de energie pe luna aprilie, pentru că nu avem, încă, toate normele de aplicare. Eu înțeleg că a emisă urgent, pentru că era nevoie de protecție, dar trebuie să se acționeze și în direcția aceasta, a apariției normelor, pentru a aplica Ordonanța și pe viitor. Mai vreau să ridic și problema plafonului de 150 de lei, pentru consumatorii casnici, pentru că am primit doar 5% în luna aprilie”, a concluzionat dl. Adrian Tighici.