Bârlădenii sunt invitați sâmbătă, 4 iunie, la un eveniment cultural de excepție! Lansare-eveniment a unei cărți cu un puternic mesaj național!

0
657




Sâmbătă, 4 iunie a.c., la ora 11:00, la Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” se va desfășura un eveniment cultural de anvergură, cu participarea unor scriitori renumiți. Asociația Culturală ”Constantin Hamangiu” Bârlad, în colaborare cu Primăria și CL Bârlad, invită bârlădenii la o discuție interesantă despre idei și gânditori, despre modernitatea românească așa cum a fost ea imaginată/construită, despre emularea culturii occidentale și modurile în care a fost ”adaptată” aici, la porțile Orientului.

Evenimentul are loc în cadrul lansării la Bârlad a cărții ”De la romantism la național-comunism”, în prezența autorului Gelu Sabău, conf. univ.dr. la Facultatea de Jurnalism a Universității Hyperion, și a scriitorului Arthur Suciu, comunicator și publicist, specialist în discurs.









Despre cartea care se va lansa sâmbătă la Bârlad, autorul susține că ”este scrisă din perspectiva istoriei ideilor politice și a filosofiei politice, încercând să dezvolte o genealogie intelectuală a modernității românești, pornind de la conceptele de libertate pozitivă, respectiv libertate negativă, așa cum au fost ele dezvoltate de filosoful britanic Isaiah Berlin, în eseul său Două concepte de libertate și mai apoi în cartea Political Ideas in a Romantic Age. Pornind de la cele două concepte ale lui I. Berlin, cartea își propune să urmărească felul în care au fost receptate și reinterpretate principalele idei ale modernității în spațiul românesc. Demersul de față se poate încadra în domeniul istoriei ideilor politice sau, mai pe larg, în domeniul istoriei intelectuale sau al istoriei culturale. Specificul lucrării de față constă în faptul că își propune o abordare sintetică încercând să arate, pornind de la cele două concepte de libertate, felul în care întreaga modernitate românească a fost structurată din punct de vedere intelectual, în special sub influența unor concepte provenind din romantism”.