Ploile și vijeliile bat la granița județului Vaslui! Ne așteaptă o duminică cu stropi de ploaie, anunță specialiștii

0
788




Jumătate din țară este sub cod galben de ploi și vijelii, iar ploile torențiale au făcut prăpăd în mai multe județe, în timpul zilei de sâmbătă. Este un COD GALBEN în vigoare, anunțat de INMH:









COD GALBEN

Interval de valabilitate: 4 iunie, ora 12 – 5 iunie, ora 03
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Oltenia și Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijeliiși grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Notă: Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și duminică (5 iunie) în special în jumătatea de sud-est a țării.

Pentru ziua de duminică, ploile se mută spre județul Vaslui, avertizează meteorologii. Duminică, vremea va fi în general instabilă în jumătatea estică a țării, la deal și la munte, unde temporar înnorările vor fi accentuate și pe arii relativ extinse se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor fi însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe spaţii restrânse şi la intensitate mai redusă. Vântul va sufla slab și moderat, local cu intensifcări, mai ales pe parcursul zilei, în regiunile sudice, estice și centrale. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 23 și 33 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud, unde și disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge local pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 7 și 18 grade.