Mai tineti minte aceste imagini de coșmar? Satul Bârzești a scăpat complet de teama inundațiilor, proiect de suflet al primarului Mihai Moraru!

0
1699




Curți inundate, animale luate de viituri, durere pentru proprietarii de locuințe, care se trezeau cu șuvoaiele în curte, la fiecare ploaie mai abundentă. Vorbim de drama locuitorilor din satul Bârzești, comuna Ștefan cel Mare, care aproape că nu dormeau, când afară ploua cu găleata. Oamenii știau că podurile vechi nu vor rezista și că malurile se vor sfărâma, sub greutatea șuvoaielor de mâl.









Ani de zile, primarul comunei, Mihai Moraru, a trăit drama de a-și vedea consătenii speriați de apele furioase care năvăleau de pe versanți. Nu a mai suportat aceste imagini și, alături de primăria Gotești, din R. Moldova. a făcut un proiect de reabilitare și protecție a malurilor și podurilor din Bârzești, dar și de la Mărășeni, o altă zonă cu probleme, în timpul ploilor abundente. Două lucrări care sunt aproape finalizate și vor fi predate comunității locale în jurul datei de 11 iunie a.c. Fondurile europene au adus liniște în comuna Ștefan cel Mare, iar efectele lucrărilor de calitate executate în Bârzești și Mărășeni se vor vedea în ani de zile.

”A fost un proiect greu, executat în condiții bune de constructor, o firmă care s-a mobilizat foarte bine. Ne bucurăm să vedem că în zona Podului de la Dinga, cum îi spun localnicii din Bârzești, malurile au fost întărite și vor rezista șuvoaielor de apă, la fel cum s-a petrecut și la Mărășeni, în centrul localității, acolo unde malurile au fost întărite și a fost betonată zona”, a spus primarul comunei Ștefan cel Mare.

Pe baza unui proiect transfrontalier realizat în parteneriat cu comuna Gotești, comunei Ștefan cel Mare i-a revenit suma de 164.000 de euro, pentru protecția la inundații a celor două sate. Lucrările, spune primarul Moraru, au fost executate foarte bine, iar lucrarea va fi predată în termen.